Opowiadanie po rosyjsku

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, że to forum j. ang. Ale może mógłby mi ktoś polecić jakieś proste opowiadanie po rosyjsku (ok 30 stron). Muszę wybrać coś do egzaminu z j. rosyjskiego. Może ktoś zna księgarnię w Warszawie gdzie można kupić książki w języku rosyjskim (oprócz EMPiK). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Dobra księgarnia w Warszawie jest na tyłach Smyka. Niestety nie pamiętam dokładnie ulicy. To jest taka łaczona księgarnia, najpierw jest polska a rosyjska jest jakby na zapleczu. Dużo zbiorów tam jest.
spróbuj na www.gutenberg.org

wciskasz advanced search --> i wygierasz jezyk (language)--> russian

tam są tylko trzy pozycje:
Derzhavin, Gavrila Romanovich, 1743-1816

* Духовные оды (Russian)

Pushkin, Aleksandr Sergeevich, 1799-1837

* Красавице, которая нюхала табак (Russian)

Rachinskii, Sergei Aleksandrovich, 1836-1902

* 1001 задача для умственного счета (Russian)

ale na innych podobnych stronach napewno znajdziesz więcej. Ja znalazlem kilka opowiadań, ale dla początkujących, więc mialy tylko kilka strom. W większości bibliotek można też znaleźć po rosyjsku (w Wałbrzychu sa)
zjadło mi to co skopiowałem, ale i tal część widać:/
bookz.ru
Dzięki za namiary. Przejdę się do tej księgarni i zajrzę na te stronki. Pozdrawiam
Ściągnęłam dwa opowiadania Bułhakowa niestety zamiast cyrylicy pokazują się jakieś znaczki. Jaka jest przyczyna. Co robić? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Otwórz tekst Internet Explorerem. Jeśli dalej będą krzaki, spróbuj zmienić kodowanie: opcja w menu "Widok".

Mam nadz., że to pomoże.
albo zainstaluj sobie cyrylicę na komputerze wtedy w prawym dolnym rogu gdzie normalnie masz PL (przy zegarze) będziesz mogła zmieniaćukład klawiatury, nawet siedzieć na ros czacie:)

Пока !
OK, ale to ma wpływ tylko na układ klawiatury -- nie zamieni krzaków na bukwy..
Otworzyłam Explorerem i skopiowałam do Worda jest OK. Zainstalowałam też rosyjską klawiaturę ale nie umiem jeszcze się tym posługiwać. SPASIBA!
W takim razie zwracam honor.
Ты прав товарищ.
Cheers.
>SPASIBA!
Nie za szto.

Sobar jeszcze słówko...tam wyszły takie %$#^, nie myśl że Ci nawrzucałem. Broń Boże !
Nigdy bym Cię, Brachu, nie podejrzewał. Ja toże niemnożka pa ruski panimaju, Auch was Du drunter schreiben woltest :)
Ja sowsiem nie znaju giermanskowo jazyka.
Tfu faszysty!
;))) regards
Przy włączonej ros. klaw. uruchom sobie Start / Akcesoria / Ułatwienia dostępu / Klawiatura ekranowa. Zobaczysz układ klawiszy. Możesz też pisać za jej pomocą.
:DD
miało być "D", znaczy się

;)
Thanks for the "pieriewod"
;)
Polecam zatem gorąco:

http://dict.tu-chemnitz.de/dings.cgi?lang=&noframes=1

Oraz siarczyście:

http://www.rambler.ru/dict/

;))
OK, OK, I got the allusion:

... "also what you have wanted to write there below."
Przy okazji: uwielbiam B., i b. bym się cieszył mogąc go czytać w oryginale. Ech..
>Oraz siarczyście:
>
>http://www.rambler.ru/dict/
"Ząbki trzeba ćwiczyć a nie grysikiem sie wiecznie karmić", żeby umieć tak siarczyście. :))
Żegnam się jest sobota zmęcze "Red Rob" by Szkot....
...Szkot, Szkutnik....wszędzie słowianie. Jeszcze ich najedziemy w poszukiwaniu Lebensraum.
Aufwiedersehen.
(to wszystko z pasji do historii - nie myśl Drogi Sobarze, ze podpuszczam czy coś).
All the best.
Temat przeniesiony do archwium.