Witajcie.
Jestem tu nowy i mam parę pytań odnośnie nauki.
Chciałbym przystąpić do egzaminu Cambridge (najprawdopodobniej FCE/First), jednak mój poziom wg. testu z jednej szkoły językowej to A2-B1. Dodam tylko, że angielskiego nie uczyłem się przez parę lat, ale jako-tako na co dzień staram się czytać w tym języku.
Postanowiłem jednak post podzielić na podpunkty. Liczę na odpowiedź i ponoć z Waszej strony.
1. Problem jednak mam taki, że nie wiem od czego zacząć. Czy wrócić do szkolnych podręczników, czy zacząć korzystać z internetu?
2. Póki co założyłem duży zeszyt (60 kartek, A4), lecz nie wiem od czego zacząć go prowadzić.
Na pewno będzie to zeszyt do słownictwa. Chciałem żeby ten zeszyt objął cały materiał od A1 do FCE, jednakże nie za bardzo wiem jak zorganizować takie notatki, i czy taka ilość kartek wystarczy. Zacząć od poziomu na jakim skończyłem, czy iść od nowa z A1?
3. Czy według Was taka kolejność będzie dobra: pisownia angielskiego słówka - wymowa amerykańska i brytyjska (IPA) - angielska definicja - przykłady zastosowania. Czy może lepiej pisać polską definicję (tzn. tłumaczenie)?
4. Skąd brać przykłady zastosowania/kontekst słowa? Martwię się, że takie strony jak BBC czy CNN będą za bardzo obfitować w nienaturalne użycie języka, a seriale i filmy w niezbyt poprawne?
A może tylko przesadzam i szukam dziury a całym? W każdym razie zależy mi na jak najrzetelniejszych źródłach i na jak najlepszym podejściu do tematu.
5. Czy założyć według Was osobny zeszyt do zadań i gramatyki? Taki zeszyt chciałbym, by służył nie tylko do przygotowań do FCE, ale też do wielu, wielu więcej, dlatego wolałbym duże, i w tym przypadku zwłaszcza grube zeszyty. Nie wiem tylko czy 220+ czy 500+ kartek? A może to przesada?
6. Książki. Czytałem tematy do FCE. Ludzie polecają różne książki, ale nie mam kasy żeby sobie takie kupić. Czy ma ktoś z Was może jakieś rzetelne i dobre materiały w formie PDFu?
7. Czy strony takie jak
ang.pl czy memrise są dobre do nauki? Przeglądałem talie do słownictwa na memrise, jednak mam wątpliwości, że chyba będę musiał samodzielnie korygować ich poprawność.
Pytań może trochę dużo, ale nie chciałem zakładać kilku osobnych tematów. Proszę o pomoc.
Chciałbym dość idealnie do tego podejść (tzn. na miarę swoich możliwości), dlatego zależy mi na jak najrzetelniejszych materiałach.
edytowany przez NightShade: 20 lis 2019