And why are we having this conversation in English??? :-)
Because I don't know the Spanish language ;).
I learn Spanish from some of them
Również staram się uczyć tego języka, zazwyczaj przed wyjazdem na Kubę, nawet
super basic znajomość niezmiernie pomaga, szczególnie, jak się umie płynnie powiedzieć kilka ważnych wyrażeń. A w ogóle stosunkowo łatwy język i całkiem przydatny.
I think that you are throwing the baby out with the bathwater condemning all the films as Hollywood junk
Wiele filmów hollywoodzkich jest bardzo dobrych i z przyjemnością je oglądam. Zazwyczaj zanim obejrzę czy kupię film, sprawdzam na Internecie, jakie ma „ratings”.
Dopiero 2 lata temu nabyłem mój pierwszy telewizor HD (przedtem posiadałem kineskopowy, który nawet nie odbierał telewizji) i byłem zaszokowany dwoma rzeczami: ogromną ilością wyprodukowanych filmów oraz jeszcze większą ilością FATALNYCH filmów. Oczywiście, ich absolutna większość to niezależne produkcje. Nie jest łatwo się wybić w tej branży! Znałem jednego aktora, nawet zagrał epizodyczną rolę w filmie, który zdobył Oscara, jak też w wielu innych filmach, serialach i reklamach. Od bodajże 10 lat już nie zajmuje się aktorstwem—bo z czegoś musi żyć.
Niemniej jednak naprawdę uwielbiam oglądać „vlogi”, szczególnie turystyczne. Tyle, co się z nich dowiedziałem, nie pokazał żaden „profesjonalny” film dokumentalny. Z pewnością Hollywood też zastanawia się, jak to jest możliwe, aby jedna osoba, ze skromną kamerą na kijku, potrafiła zrobić amatorskie filmy, których oglądalność można liczyć na miliony.
I know quite a few people who lost their dignity to addictive codependent relationships.
Pewnie i ja znam, chociaż mi raczej o tym nie mówiły. Ale o tego rodzaju „relationships” czytałem i słuchałem audycji radiowych. Są rzeczywiście okropne i nieraz kończą się tragicznie. Jednakże muszę przyznać, że po prostu nie potrafię zrozumieć tego rodzaju związków.
Can you name 3 best movies that you could watch over and over again?
W ostatnich 2 latach kilkakrotnie oglądałem „The Island” (z Ewan McGregor i Scarlett Johansson), „Once Upon a Time in America,” „La Strada,” „Triumph of the Will,” „The Nightmare Before Christmas” oraz „Metropolis” (Giorgio Moroder's Edition).