Po Murphym --> Hewings??

Temat przeniesiony do archwium.
Hmm... Jako że kończę Gramatykę Raymonda Murphy'ego (3rd edition) zastanawiam się nad kupnem kolejnej książki do nauki angielskiego. Zastanawiam się nad Advanced Grammar in Use Hewingsa. Ale... czy jest sens. Byłem w księgarni toteż kontakt miałem pobieżny, podkreślam pobieżny i hewings wydał mi się w zasadzie murphy'm wzbogaconym o inwersję... Nie wiem na ile moje stwierdzenie jest prawdziwe. W każdym razie pojawiła się kolejna wątpliwość przed kupnem; może lepiej teraz rozwijać np. słownictwo a nie tłuc gramatyki, bowiem już kończąc murphy'ego czuję się dość pewnie z gramatyką, bez większych trudności rozwiązuje ćwiczenia ale odczucie to może ulec zmianie po kontakcie z gramatyką na wyższym - no właśnie czy wyższym poziomie?? (mam na myśli w pewnym sensie "kopiowanie" murphy'ego) tak więc ponawiam pytanie Czy po murphym -> hewings?? a może inna książka??
Hej czy ktoś mi doradzi??

Warto kupić Hewingsa po przerobieniu Murphy'ego czy też nie??
Proponuję "Advanced Language Practice" M. Vince'a. Oprócz gramatyki z ćwiczeniami znajdziesz w niej dodatkowo 20 sekcji poświęconych słownictwu oraz 10 sekcji z wyrażeniami i idiomami.

W ten sposob utrwalisz sobie, to co już umiesz, nauczysz się nowych zagadnień gramatycznych i będziesz mógł równolegle pracować nad słownictwem. Wydaje mi się, że będzie to dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.
Przyjemnej nauki!
Helper
Hmm... do CAE czy też takiego poziomu może mi trochę brakować ale hmm... to mi jeszcze brakuje toteż zastanawiałem się nad FCE Language Practice tegoż autora, (żadnej z książek Vince'a nie miałem w rękach). A może obie szachnąć??
Kup najpierw jedną. Jeśli nie czujesz się na silach, aby sprostać CAE, zacznij od FCE. W niej też są sekcje do nauki słownictwa. M.Vince to jeden z najlepszych autorów, dlatego jestem pewien, że nie będziesz żałował zakupu.
Tak zrobię Vince - FCE. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dziękuję!
Co z tego wyniknie? Opanujesz kawał dobrej gramatyki! :))
"Advanced Grammar in Use" jest rzeczywiście bardzo podobne do "English Grammar in Use" jeśli chodzi o układ i szatę graficzną (co zresztą się, ponoć, p. Murphy'emu bardzo nie podobało w swoim czasie). Jeśli chodzi o zawartość merytoryczną to jest tam większy zakres wiadomości niż u Murphy'ego. Ta książka nie jest kopią z dopiskiem "Advanced" na okładce. Polecam, myślę, że warto kupić.

Jeśli chodzi o M. Vince'a to miałem przyjemność przerabiać "Advanced Language Practice" - jest to niezwykle ciekawa pozycja. Z jednej strony jest to książka do gramatyki, z drugiej zaś, są tam ciekawe rozdziały (a jest ich sporo, jak na taką książkę) z zakresu słownictwa. Zagadnienia omówione są na trochę innej zasadzie niż u Hewings'a, gdzie rozdziały odpowiadają dość wąskim zagadnieniom. Trudno powiedzieć co jest lepsze - po prostu warto mieć obie. Myślę, iż odpowiednik na poziomie FCE nie ustępuje pod względem merytorycznym.

Pisałeś też o słownictwie. Gramatyka i owszem, jest potrzebna oraz ciekawa (fascynująca rzekłbym nawet), ale to właśnie znajomość słownictwa jest tym, co należy opanować. Na tym można bazować dalsze umiejętności. Bez słownictwa ani rusz. W związku z tym polecam książkę p. Mariusza Misztala "Tests in English. Thematic Vocabulary". Niezwykła książka nafaszerowana słownictwem - zarówno tym bardzo przydatnym (często nie pojawiającym się w innych książkach) jak i tym z (trochę) wyższej półki. I jeszcze jedno - książka wydana przez WSiP - przystępna cena, około 19/20 pln. Bardzo, ale to bardzo polecam.

Jeszcze a propos cen. Księgarnie językowe często udzielają zniżek studentom filologii oraz słuchaczom kolegiów językowych. Taki rabat wynosi (przynajmniej w sieci PolAnglo oraz innych księgarniach w moim mieście) ~20%. Przy cenach brytyjskich wydawnictw warto zastanowić się czy ktoś ze znajomych nie ma zniżek, jeśli się samemu takowych nie posiada.
W pełni popieram Misztala i Advanced Grammar in Use Hewings'a. Korzystałam to wiem. Mam pytanie, Czy jeżeli uczyłam się z Advanced Grammar in Use i Advanced Vocabulary in Use to jest sens kupować Vince'a? Czy tam jest coś więcej, jaśniej, klarowniej, ambitniej? Wiem, że wszyscy Vince'a chwalą, ale czy jest w 100% taki rewelacyjny?
Nie ma rzeczy doskonałych, więc na pewno nie ma i takiej książki. Książka Vince'a jest BARDZO dobra i jeśli tylko ktoś chce się uczyć, to dużo z niej skorzysta. Książka Vince'a Advanced Language Pracitce stanowi ostatnią pozycję w serii Language Practice i obejmuje też pewną cześć zagadnień wymaganych do egzaminu CPE. Tutaj znajdziesz jej spis treści: http://www.isel.edu.pl/sklep/alp-st.htm
Ojej! Vince naprawdę ciekawy materiał obejmuje. Szczególnie ten advanced. Emfaza i inwersja - tego nie umiem a chciałbym się nauczyć. Hmm myślę, że Murphy obejmuje w dużej mierze gramatykę Vince'a w FCE (patrz spis treści na http://www.isel.edu.pl) ale też widzę że w spisie treści figurują ciekawe dla mnie zagadnienia, choć z materiałem z przykładowych stron FCE poradziłbym sobie bez problemu. Hmm... trzeba iść do księgarnie i obejrzeć bliźniaków Vince'ów. Może jednak Advanced. Będzie wymagać to ode mnie dużooooo pracy i determinacji ale będę nieźle znał angielski :P!
Temat przeniesiony do archwium.