czasy...:>

Temat przeniesiony do archwium.
do wszystkich zaawansowanych i nie. Jak nauczyliscie sie czasow. chodzi mi glownie o present perfect. wiem ze wszyscy mowia ze musi byc polaczenie z teraźniejszościa itd. ale czasem nawet to mi nie pomaga zeby to rozroznic. tak samo z kontinjusem:) no i ogolnie CZASY. trzeba jakos przezucic sie na myslenie po angielsku czy jak? moze znacie jakies ksiazki po ktorych skapowaliscie o co w tym chodzi. help...
>trzeba jakos przezucic sie na myslenie po angielsku czy jak? moze znacie jakies ksiazki po ktorych skapowaliscie o co w tym chodzi.

Po 1 - jak uczyłam się nowego czasu to miałam zawsze ładny schemacik, a że mam pamięć wzrokową i miałam wtedy wymagającą nauczycielkę, która męczyła mnie mnóstwem zadań na przećwiczenie, czasów używam na wyczucie, tak jak w polskim.

Po 2 - z present perfect chyba zawsze będę miała problemy. Zwykle jak nie mam podanego czasu kiedy dana czynność się zdarzyła, używam właśnie present perfect, a to czy continuous czy nie to już na wyczucie.

Nie mam żadnej konkretnej książki, którą mogłabym polecić, bo w większości czasy będą tłumaczone podobnie, a szczerze to najlepiej na tej stronie. Dobre są tabelki ze schematami wszystkich czasów.
Jeśli nie musisz ich się nauczyć na jakiś egzamin w najblizszym czasie to nie przejmuj sie nimi zbytnio. Przestuduj ich użycie, porób jakieś ćwieczenia. Potem radzę dużo czytać i słuchać, po kilku latach wyrobisz w sobie wrażliwość językową na tego typu rzeczy ;)
tak, jak poprzednik: trzeba ćwiczyć i ćwiczyć, a w końcu z zaczem przychodzi takie użycie 'kontinjusów i perfektów' staje się naturalne.

żeby oprócz powielania poprzednika coś dodać od siebie - naturalnie wszystkie książki uczą w sposób podobny, ale może przynajmniej wymieńmy te lepsze.

poszukaj książek wydawanych przez Cambridge University Press: English Grammar in Use. Wg mnie są to bardzo dobre kompedia gramatyczne. One są tylko po angielsku, ale takie dodatkowe utrudnienie z czasem gratyfikuje... :)

powodzenia