Wszystkie spośród tych słowników sa wg mnie równie dobre. Naprawde trudno okrelic który jest najlepszy:
*
Longman Dictionary of Contemporary English ( wymowa brytyjska i amerykańska, definicje napisane używając 3000 słów, całkiem fajne przykładowe zdania, trochę ćwiczeń, niektórych zwrotów nei mogłem znależć) - używam go jako pewnik gdy w nie pokrywa sie w innych słownikach oznaczenie old-fashioned/formal/informal/ becoming outdated etc
*
Oxford Advanced Learners Dictionary - strasznie dużo idiomów, zwrotów, fajne zdanai przykąłdowe, niestety nei wszystkie zdania poparte sa przykładowym zdaniem, przewaznie tylko definicja(za to b. dobra), świetny jeśli chce się znależć jakieś zdanie z wykorzystanym zwrotem, kolokacją etc.) wymowa ang i amerykańska
* Cambridhge Advanc... - tez bardzo dobry, fajne zdania przykłądowe, bardzo (!) dużo phrasal verbs, również godny polecenia
* Collin COBUILD- kolejny świetny słownik - co prawda bez transkrypcji fonetycznej (ale jest wymowa) za to w starszych wersjach jest system oznaczenia "ważności" śłówka ( w skali od 5 do 1) w sumię ok. 15500 słów (pokrywa to około 98% każdego tekstu o tematyce ogólnej), praktycznie każde słowo popart przykładem, niektóre zdania na mój gust trosszkę zbyt skomplikowane. Ale cenię ten słownik za przykłądy i ranking wazności.
Wybierz obojętnie który z 3 pierwszych - każdy jest super. Polecam także COBUILD'a - warto wiedziec jakich słów naprwde warto się uczyć . PZDR