wloski czy hiszpanski ???-jak myslicie?

Temat przeniesiony do archwium.
chcialabym sie zaczac uczyc jeszcze jakiegos jezyka ale nie jestem pewna ktory wybrac ,wloski czy hiszpanski moze ktos z was sie uczy jakiegos i moglby mi poradzic i podac dodatkowo jakies stronki do nauki ??
Ja bym Ci polecał hiszpański :) sam się uczę.
Co do włoskiego to podam mały przykład: nie zgadniesz jak po włosku jest śniadanie :))) (colazione) - super, nie? ;)
Wczoraj na tym forum na podobne pytanie odpowiadałem. Poszukaj tej odpowiedzi.
Hola Seniorita

bierz spanish, czwarty chyba jezyk na swiecie. Chyba, ze wybierasz sie do Wloch. Oba takie same trudne/latwe.

Hasta la vista, baby
Zdecydowanie hiszpański. Jak dla mnie - ładniejsze brzmienie i dużo praktyczniejszy :). Choć włoskiemu też nic nie brakuje ;D - od pół roku uczę się obu.
Miałam ten sam dylemat i wybrałam hiszpański.
Wie ktos moze jakie sa w kolejnosci najpraktyczniejsze/najczesciej uzywane jezyki na swiecie? Mam pewien dylemat, a mianowicie:
Jakies dwa lata temu zaczelam sie uczyc anglika i zauwazylam, ze ten jezyk spodobal mi sie bardziej od francuskiego (ktorego uczylam sie juz dosc dlugo). Od czasu kiedy ucze sie anglika zaprzestalam nauki innych jezykow z obawy, ze mi sie to wszystko wymiesza. Teraz chcialabym uczyc sie kilku jezykow jednoczesnie, ale nie wiem jak moge sie do tego zabrac. Mial ktos podobne doswiadczenia?
ja tez mialam tego typu dylemat, obstawilam wloski i nie zaluje, choc przyznam ze hiszpanski wydaje mi sie bardziej praktyczniejszy, ja wiaze swoja przyszlosc z Wlochami i stad moj wybor, zastanow sie nad korzysciami jakie moga wyplynac z nauki tego czy tego jezyka, oba sa piekne i dla niewprawionego ucha niczym sie nie roznia, moi rodzice, znajomi, ktorzy nie ucza sie wloskiego nie potrafia rozroznic go od hiszpanskiego, wszytko zalezy od Ciebie, zycze trafnego wyboru ;-) co zas tyczy sie uczenia dwoch czy wiecej jezykow naraz to rzeczywiscie stanowi to nie lada problem, choc wydaje mi sie ze jesli uczy sie dwoch jezykow calkiem roznych od siebie, jak np w moim przypadku angielski i wloski, mylenie ich nie wchodzi w gre, jednak gdy jezyki sa juz z tej samej grupy jezykowej moga pojawic sie powazne problemy, dlatego podziwiam osoby, kotre ucza sie hiszpanskiego i wloskiego jednoczesnie i nie myla ich ze soba, acha i jeszcze jedno, grunt to miec dobrze opanowany choc jeden jezyk obcy, wowczas nauka drugiego wydaje sie o niebo latwiejsza, eksperymentowanie z nauka dwoch jednoczesnie od podszewki moze tylko zamacic w glowie... los pozdros
Nadine, mozesz przeciez uczyc sie dwoch jezykow rownoczesnie, ja poznajac jakies nowe slowko wloskie dajmy na to \"aggiungere\" , oprocz polskieo tlumaczenia, pisze sobie takze odpowiednik angielski czyli w tym przypadku \"to add\", czasami angielkskie slowko ulatwia mi zadanie w opisywaniu slowka wloskiego, i tak np do \"smettere\" dodaje tlumaczenie \"to stop\" zamiast sie rozpisywac \"zatrzymac sie, przestac, powstrzymac...\" Cwicze w ten sposob dwa jezyki, poza tym znalazlam fajny slownik w sieci, wlosko-angielski i w druga strone, slucham internetowego radia czasami po angielku, czasami po wlosku, telewizje mam niestety tylko angielska, w weekendy ogladam na CNBC program Conana O\'Briena... i tak jakos mi idzie...
Dzieki za pomoc ;-) Chyba zaczne tak sie uczyc... Mam tylko jeszcze jedno pytanko: Jakiego tego radia sluchasz? Z jakiego serwisu? Blagam podaj adres, bo ja sie mecze jusz kilka tygodni zeby takowe znalezc :-(
Aha napisz jeszcze czy chodzisz na jakies kursy z tych jezykow czy jestes samoukiem.
Pozdrawiam
Parę lat temu lekcje języków obcych były nadawane na falach Radia BIS, codzienie w godzinach 9-11 i powtarzane ok. godz. 18. W soboty były nadawane najważniejsze fragmenty codziennych lekcji (taki \"przegląd tygodnia\"). Napewno był emitowany kurs hiszpańskiego opracowany przez Instytut Cervantesa.

Musisz poświęcić trochę czasu w sobotę i ustalić godziny nadawania tych kursów. Niestety nie znam czasopisma, które drukuje program radiowy.
Bejotka a moze znasz jakies radio ktorego mozna sluchac przez internet?
Pozdrawiam
Conan O\'Brien to świetny gość :-)))
Wszyscy prezenterzy powinni się od niego uczyc jak prowadzić talk-show/program rozrywkowy. To co u nas leci, czyli Wojewódzki i pożal się Boże Jagielski to taka prowincjonalna chałtura.
Oglądając programy O\'Briena można się nieźle pośmiać. Chociaż czasem trzeba znać ichniejsze (amerykańskie) życie polityczne i kulturalne bo mimo, że wszystko zrozumiemy to dowcipu nie załapiemy ;-)
Z tego co wiem hiszpanski to trzeci jezyk, przed nim chinski i angielski.
Czyzbym byla w bledzie?
RADIO BIS:

Trzy minuty dla poligotów
06:35 - 06:45

Felietony językowe – angielski, francuski, włoski, hiszpański, łacina(powt.8.10);
Trzy minuty dla poliglotów poświęcone są wyrażeniom i zwrotom idiomatycznym w różnych językach. Każdy z felietonów przygotowują filolodzy danej specjalności: w poniedziałki nadawany jest język angielski, we wtorki język francuski, w środy język hiszpański, w czwartki język włoski i w piątki łacina.
Klub poliglotów
10:[tel]:45

10:00 - Język francuski
10:15 - Język niemiecki
10:30 Język angielski BBC

Klub poliglotów
20:[tel]:40

20:00 - Język francuski
20:15 - Język niemiecki
20:30 - Język angielski BBC
Nadine, nie jestem samoukiem (zbyt mala wiara w swoje mozliwosci), jesli chodzi o angielski to ostatnie lata podstawowki i pierwsze trzy lata liceum chodzilam na rozne kursy jezykowe, eksperymentowalam szkoly, pozniej sobie troche odpuscilam i skoncentrowalam sie na wloskim, obecnie ucze sie go prywatnie w Empiku a angielskigo panstwowo na studiach, staram sie zadnego nie zaniedbywac, choc roznie to bywa ;-)

Co sie tyczy stacji radiowych, to przede wszytkim korzystam ze strony http://windowsmedia.com/radiotuner/MyRadio.asp , w miejsce \"slowo kluczowe\" wpisuje \"english\" badz \"italian\", zalezy od nastroju ;-) choc moim ulubionym radiem wloskim, ktore polecam wszytkim uczacym i nieuczacym sie tego jezyka to RADIO ITALIA (solo musica italiana) ktore znajdziecie na http://www.radioitalia.it/ , wybieracie siodma zakladke z gory od lawej \"radio streaming\" a potem \"qui per Radio Italia a bassa qualità\"

P.S. Pawel, zgadzam sie, \"Late Night with Conan O\'Brien\" rozsmiesza mnie do lez i choc rowniez czasem mam problemy ze zrozumieniem ich angielskiego, sam wyraz twarzy, gest czy spojrzenie Conana spowoduje usmiech na kazdej twarzy pokerzysty... Jay Lono tez jest niezly, na poczatku wydawal mi sie troche dretwy ale potem urzekl mnie w nim ten spokoj, oglada i takt czego czasami Conanowi brakuje ;-) ale i tak obaj sa swietni!!!

Pozdroofka dla wszystkich
Mieszkam w NY od 3 lat i czesciej slysze hiszpanski niz angielski, szkoda ze ich nierozumie :o)
Jeśli nie znalazłaś przejdź do:

http://www.angforum.com/index.php?showtopic=51&st=30
A ja nie mam kablowki, wiec nie moge sobie pozwolic na takie przyjemnosci jak Conan O\'Brien:-(
Pola dzieki za te adresy. A propos szkoly jezykowej to tez sie ucze w empiku;-)
najpierw jest angielski potem chinski a potem chiszpanski. tylko ze to sie liczy w ten sposob ktorym jezykiem wiecej ludzi mowi.chinski jest na 2miejscu bo chiny sa ogromne. tak wiec pod wzgledem popularnocci i przydatnosci to angielski jest na 1miejscu a hiszpanski na 2.
Temat przeniesiony do archwium.