Czasowniki nieregularne

Temat przeniesiony do archwium.
Witam... Jestem początkującym samoukiem j.angielskiego. W chwili obecnej uczę się słówek, mam zamiar opanować około 1000 słów (do tej pory opanowałem 600 podstawowych) i wtedy dopiero gramatyka, czasy itd. W związku z tym mam pytanie, czy czasowniki nieregularne są ważne w j.angielskim? Jak często są one wykorzystywane w rozmowie? Za ewentualną odpowiedź dziękuję:)
Pozdrawiam Anax
Czasowniki nieregularne są bez wątpienia ważne w j.angielskim, tak jak i w każdym innym języku. To jeden z najważniejszych elementów gramatyki.
Niestety, trzeba się ich po prostu nauczyć.
Czy są często wykorzystywane w rozmowie?... Hm, raczej tak, bo w angielskim nieregularne są takie czasowniki jak np. "słyszeć", "mówić", "robić", "szyć".
Jasne, że niektóre (tak jak te wyżej wymienione) są częściej używane, a niektóre mniej, ale raczej nie sposób ich "wyminąć".
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - to wal śmiało :))
Powodzenia w nauce angielskiego!
rowniez mysle ze musisz sie ich poprostu nauczyc... nie ma innego wyjscia, ale skoro nie masz duzych checi do ich nauczenia to poprostu przejzyj tabelke z czas. niereg. i naucz sie tych najbardziej potrzebnych, bo jak wiesz forma w nich zmienia sie czasem calkowicie i nieuzasadniono wiec mozesz w rozmowie (dialogu) kompletnie nie zrozumiec o co chodzi....
jestem pod wrazeniem twego samozaparcia i abitnosci.....powodzenia:)
do czasownikow nieregularnych nalezą te najbardziej podstawowe jak to see,teach,swim,sit,forget,lay etc musisz znać je wszytskie ale bez obaw to wydaje się trudne tylko na pierwszy rzut oka zobaczysz że pozniej ich odmiana nie bedzie stanowic problemu.powodzenia i duzo samozaparcia zycze

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia