Rzeczowniki policzalne i niepoliczalne

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś ,tak na ,,chłopski rozum,,mógłby mi wytłumaczyć na czym polega różnica pomiędzy rzeczownikami policzalnymi a niepoliczlanymi i z ,,czym to się je?,, Jak je rozróżnić?? Będę wdzięczna.
Przecież to bajecznie proste ! Są rzeczy które da sie policzyć np. komputery . Tak więc jeden komp to w angolu one computer , a dwa to two computers . Przy liczbie mnogiej dodaje sie \" s \" . A w przypadku rzecz. niepol. jak np. woda , piasek , mleko ( bo przecież nie policzysz kropelek mleka w szklance ... ) pisze sie np, some water , some sand , some milk . I jeszzce jeden szczegół ... W przeczeniach oraz pytaniach pisze sie zamiast some - any , np. There wasn\'t any water ... Czyli tam nie było żadnej wody . I po kłopocie :) Pozdrawiam ...
Zapraszam do dzialu gramatyki:

https://www.ang.pl/rzeczownik.html?tab=3
A dlaczego pieniądze są niepoliczalne??
bo liczysz złotówki, dolary, euro, funty a nie pieniądze. Nie powiesz przecież \"Mam 23 pieniądze\" ;)
Nadal nie rozumiem...
Zrozum, pieniądze są niepoliczalne, bo tak jest według gramatyki, i szczerze mówiąc, ja też nie wiem, dlaczego są niepoliczalne, ale może po prostu tak jest według gramatyki i kropka.
Pomysl "forsa" ("kasa", "szmal", "gotowka") zamiast "pieniadze".

Mam troche forsy. -l.poj.
Forsa to nie wszystko. -l.poj.
Szmalu mam malo. -l.poj.

Teraz lepiej? :)
Rzeczowniki niepoliczalne to takie, które można zmierzyć, zważyć lub w jakikolwiek inny sposób ocenić, ale NIGDY POLICZYĆ! Zaliczamy do nich wszystkie płyny (od wody do szampana i kropli do nosa), artykuły sypkie (mak, cukier, sól, pieprz, groch, cement, piasek); trawę, pracę,żywność, odwagę, strach, itd.
Często nam się zdaje, że PIENIĄDZE I CZAS są rzeczownikami policzalnymi. NIE!!!!!!! Pieniędzy nie można policzyć! Owszem można policzyć banknoty lub monety reprezentujące daną walutę - liczymy więc złotówki,dolary, dinary,szylingi, marki czy ruble, itd. Używając określeń 'dużo forsy', 'mało pieniędzy' - użżzywamy much i little.
Podobnie czas jest niepoliczalny. Można liczć sekundy, minuty, godziny, doby, dni tygodnie, itd., ale nie czas.
niepoliczalne to takie (po polsku bardziej) ktore nie maja liczby pojedynczej. po polsku pieniadze sa chyba policzalne (jak na moj gust bo masz jeden pieniadz i masz pieniadze, chociaz to ciezki przypadek) ale w angielskim masz money ale za cholere nie zrobisz z tego juz moneys albo czegos mniejszego... podobnie drzwi. drzwi sa jedne, drzwi moze byc duzo, ale sa TE drzwi, a nie ta drzwia, albo ten drzew [;
itd. te - skrzypce. to jest przyklad polski tak odrobine moze coskolwiek wyjasniajacy. przyznam, ze sama miewam z tym problemy, dlatego nie wiem czy aby w czymkolwiek pomoglam ;)
pozdrawiam cieplo.
A ja mam pytanie czy gdzieś sa spisane wszystkie rzeczowniki niepoliczalne, tak żeby można bylo w razie czego sprawdzić czy nie popełnilo się błędu Z góry dziękuję za informację :)))))
w dobrym słowniku, zwykle jednojęzycznym obok słówka jest informacja [C], (policzalne i niepoliczalane)
teraz to i owszem ...proste :D :D dzięx ;)
Temat przeniesiony do archwium.