ile jest conditionali?

Temat przeniesiony do archwium.
No właśnie, wszyscy znamy ich 6 (0, I, II, III, II/III i III/II), ale ostatnio moja nauczycielka od angielskiego tajemniczo stwierdziła, że istnieje jeszcze jeden, siódmy. Dodała również, że widziała to tylko w jakiejś jednej książce (i nie chciała powiedzieć jaki on jest:)).

Tak więc prośba: czy może zna ktoś ten "ów" tajemniczy conditional? :)
>No właśnie, wszyscy znamy ich 6

no to ja do tyłu jestem, bo znam tylko trzy
no....ostatecznie cztery, jeśli by liczyć 0
Do jjk
witam
jak wygląda 5 i 6 conditional bo jakoś nigdy czegos takiego nie spotkałem.
Osobiście tez znam tylko cztery.
Autorka liczy to tak:

1) If it rains, I stay in.
2) If you are in London, you will meet my parents.
3) If I were you, I would pop her the question.
4) If I hadn't been there, I would have met Britney Spears.
5) If I were more self-confident, I would have told her about my feelings.
6) If I hadn't made such a stupid mistake, I would be happy now.

Autorka oczekuje, że wyjaśnimy jej jeszcze jeden... otórz jest więcej niż jeden :-)

7) If I had bought two tickets yesterday, we would be flying to London tomorrow.
8) If you have done your homework, you will be allowed to go out.
9) If you had been learning English for ten years now, you could pass the Matura exam without fail.

itd... :-)
Conditionale mieszane:
1) If + Past Perfect, Future in the Past
If she hadn't missed the train, she would be here by now.
2) if + Past Simple, Future Perfect in the Past
If she were a good driver, she wouldn't have crashed her father's car.

Można to jeszcze zapisać tak:
1) If + 2nd conditional, 3rd conditional
2) If + 3rd conditional, 2nd conditional

Tak więc oprócz dwóch mieszanych są jeszcze 4 licząc z zerowym. Razem 6:) pzdr
ooops if she was a good driver...
sorry, ale wymieszany drugi z trzecim czy trzeci z drugim wcale nie daje conditionala nr 5 czy nr 6.
właśnie, są 4, a reszta to mieszane. co nie czyni z nich osobnych conditionali o_O
Wiem. Ale autorka nie umiała ich nazwać, a juz w klasie spotkałem się z nazewnictwem "piąty" i "szósty", a jak mi pokazali o co chodzi to były to wlasnei mieszane
przyznam szczerze, że po raz pierwszy słyszę o takim nazywaniu. Dla mnie to komplikowanie wszystkiego.

A jak to wygląda ze strony kogoś kto się uczy? Ułatwia to czy komplikuje?
czy bez znaczenia?
Trzeba czekac na kogos, kto sie uczyl tego od zera i tylko na przykladzie angielskiego :-)

Dla mnie conditionale sa kalka z niemieckiego, ktorego ucze sie nieco dluzej. Nawet sie nie zastanawiam, ktorego uzywam w jakims momencie, bo one sa takie... niemieckie ;)
tajemniczo stwierdziła, że
>istnieje jeszcze jeden, siódmy. Dodała również, że widziała to tylko w
>jakiejś jednej książce (i nie chciała powiedzieć jaki on jest:)).

wow.. isn't your teacher woman mysterious!
nie wiem dlaczego nazywasz mnie "autorką", mimo że jestem "autorem" :-) Ale wybaczam :-)

Te 6 conditionali to był taki "skrót myślowy". Wiadomo, że II/III i III/II to mixed conditionals, więc jeżeli komuś skomplikowałem tym życie, to bardzo przepraszam :-) To nie zmienia faktu, że są to jak gdyby osobne konstrukcje.
jjk, nie wiem, przepraszam :)
To nie zmienia faktu, że są to jak
>gdyby osobne konstrukcje.

Nie do końca. Przecież doborem form czasownika w obu częściach mixed cond rządzą te same zasady, które rządzą doborem form czasownika w zwyklych cond.

A ten 'siódmy typ" to pewnie false conditionals
If you know her, why didn't you call her yesterday? itp.
Conditionli jest 3, 4 licząc z zerowym... no a mieszane to po prostu mieszane, nie określa się ich mianem conditionala 5 czy 6... ja wymieniłam tylko przypadki, które autor określił jako conditionale
Temat przeniesiony do archwium.