->słownik aktywny i Super memo od Pons`a

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Widziałem tą pozycję w Empiku i zastanawiam się na jakim to jest poziomie. Czy jest to niżej niż Super Memo speed up? Mam ten slowik (+cd) od niemca i nawet niezłe, bo jest ten slownik, wszystko wypisane i jakoś tak pomyślane. Mogę powiedzieć że ten slownik jest taką kropką nad i do Super memo (który jest dodany).
Tylko jaki poziom ma ten program od angielskiego?
Program SuperMemo jest uniwersalnym narzędziem wspomagającym naukę języków. Niestety sam w sobie, bez baz danych jest dla wielu użytkowników czyms pustym jak niezapisany zeszyt. Dopiero bazy danych stanowią o jego wartości. Do tej pory najlepszą bazą, na najwyższym poziomie jest SpedUP, kolejne to Basic English, First Steps in English, Power Words, Proficiency, Angielski w 3 miesiące.

Baza oparta na aktywnym słowniku jest nowościa, widziałem ja tylko w katalogu i na targach. Znając Wydawnictwo PONS LektorKlett mam prawo ocenić ja na poziomie Basic English.

Oczywiście po poznaniu jej moge zmienić zdanie, raczej na plus.

BTW Baza First Steps in English jest baza amatorską, gdyby nadać jej bardziej profesjonalny interface byłaby bez wątpienia drugą po SPEDUP!
hej! czy ten Angielski w 3 miesiące tez ma SM? Jak tak to czy warto go kupić jeśli ma się już Speed Up? A czy duzo dają ksiązki do tego dodane?
pozdrawiam
Odpowiem Ci na oba pytania, które zadałeś. Szybki kurs słownictwa ..., to seria znanych od lat słowników tematycznych jezyków angielskiego, niemieckiego, francuskiego i hiszpańskiego. Zawierają podstawowe słownictwo niezbędne uczącym sie języka (angielskiego, niemieckiego, francuskiego i hiszpańskiego) w szkole. Ilość słówek waha się w granicach 2.500). Słownik angielski z tej serii mam od 1995 roku, ale nie zrobiła na mnie większego wrażenia.

W zeszłym miesiącu zobaczyłem na targach książki pakiety p.t. \"Szybki kurs słownictwa angielskiego (i innych języków). Nie udało mi się go kupić, gdyż były to tylko egzemplarze pokazowe, ale zmówiłem kursy angielskiego i hiszpańskiego. Przesyłkę otrzymałem kilka dni temu. Natychmiast zainstalowałen i uruchomiłem.

Moje pierwsze wrażenie jest dobre, ale mam też do tej bazy jedną uwagę. Wszystkie słówka są prezentowane w kolejności angielskie pytanie - polska odpowiedź. Ja uważam, że powinno być odwrotnie.

Jeśli uczę się jakiegoś języka, to po to, żeby swoje mysli wypowiadać w obcym języku, muszę się więc nauczyć angielskich znaczeń znanych mi polskich słów. Dlatego muszę się uczyć znaczenia np. słowa słoń tak długo aż będę kojarzyć, że \"elephant\" to słoń. Poza tym należy kojarzyć dźwięk angielski z polskim znaczeniem.

Angielski w 3 miesiące ... jest sprzedawany w dwóch wersjach z programem i bazą SuperMemo i bez tego programu. Podręcznik ma trochę marketingowy tytuł. W trzy miesiace zawarty w nim materiał moga tylko ci ludzie, którzy uczyli się angielskiego, przerwali lub skończyli tę naukę na poziomie ponad podstawowym i teraz chcą szybko przypomnieć go sobie. Ludzie, którzy dopiero zaczynają nauke powinni rozplanować ja na conajmniej rok.

Oczywiście dodane do niego książki daja bardzo dużo. Nagrania na płycie zawieraja 20% słówek i 80% ćwiczeń na rozumienie ze słówek. Ale podręczniki te sa tak napisane, że czytanie ich bez odsłuchiwania kaset niewiele dają.

« 

Nauka języka

»

Studia językowe