"Jak sie uczyc jezyka angielskiego?" Jacek Gordon

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie!!!

Pisze do Was w sprawie ksiazki Jacka Gordona "Jak sie uczyc jezyka angielskiego?"
Kiedys mialem ta ksiazke, ale komus pozyczylem i juz do mnie nie wrocila.
Autor napisal tam w punktach metode "Zlotej Piatki".
Pamietacie moze jak to brzmialo?

Pozdrawiam Serdecznie, Piotr
Pamiętam - najlepsza książka o nauczaniu angielskiego, jaką czytałem. Tak naprawdę w całej metodzie chodzi o to, żeby uczyć się na pamięć zdań i GŁOŚNO je powtarzać ze zrozumieniem w stanie podwyższonej koncentracji. Szczegóły niestety w książce (moim zdaniem warto książkę przeczytać, ale poprzednie zdanie to 80% wartości tej książki). Oczywiście i tak nikt z tej metody nie skorzysta, bo wymaga pracy, a komu się chciało pracować już się nauczył ;). BTW też książkę komuś pożyczyłem i 5 lat męczyłem tę osobę o zwrot, bo nie da się tego kupić. Zastanawiam się, czy nie powinno się zrobić skanu i udostępnić tego za darmo - co za idiotyzm, żeby książka miała na zawsze zginąć, bo jakieś wydawnictwo ma prawa autorskie, ale nie zrobi dodruku, bo się nie opłaca...
Jacek Gordon napisał też "Język angielski - podręcznik do nauki słów" i "European English", w obu jest poradnik dla uczących sie języka angielskiego. Można go znaleźć w sieci.
Dzisiaj zobaczyłem w księgarni EMPiK nowy słownik Jacka Gordona p.t. "WORDHELPER czyli jak to powiedzieć o angielsku". Wydał mi sie bardzo ciekawy, niestety dla mnie został wydrukowany zbyt małą czcionką.
Jest to słownik polsko-angielski angielsko-polski. Kosztuje 67 zł.
Mam go na półce, ale szczerze mówiąc nie wiem dla kogo on jest i po co. Tłumaczenia jeden-do-jeden, dobór taki sobie, chociaż widać, że autor niezwykle się napracował. Niestety nawet Jacek Gordon nie może konkurować np. z Oxfordem czy PWN, gdzie nad dobrym słownikiem pracuje sztab ludzi przez wiele lat. A gdyby czcionka była większa, to ten słownik by chyba był kilkutomowy ;).