Dobra ksiazka do slownictwa

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Szukam dobrej ksiazki do nauki slownictwa. Poziom upper-intermediate lub advanced.
Biore pod uwage serie English Vocabulary in Use Wydaw. Cambridge. A moze jest cos ciekawszego?
Boje sie, ze ta ksiazka okaze sie po prostu nudna i ze ciezko bedzie mi sie z niej uczyc 'suchych' slowek + przykladowych zdan. Z drugiej strony sa cwiczenia wiec chyba mozna to sobie dobrze przyswoic. Chyba wolalabym jakis artykul/czytanke z objasnieniami do slownictwa. Wydaje mi sie, ze najlatwiej zapamietuje slowka z ksiazek, ktore przeczytalam. Juz sama nie wiem..
Wychodzę z założenia, ze lepiej poczytać sobie coś z przyjemnością, niż kupić nawet najlepszy podręcznik, przerobić jeden rozdział i odłożyć na półkę...
albo poczytać Wikipedię...

PS: polecam te artykuły: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Unusual_articles
dzieki za porady. Waham sie, bo jednak taka ksiazka do slownictwa pozwolilaby unikac bladow zwiazanych ze zlym uzyciem. Jest duzo slowek o podobnym znaczeniu i chcialabym uzywac ich wlasciwie, chcialabym wiedziec np. ktore slowo jest najbardziej popularne a ktore sporadycznie uzywane albo np informal-formal english. Wczesniej uczylam sie slowek z supermemo (nadal sie ucze ale sa to juz raczej powtorki). Kilku Anglikow powiedzialo mi, ze czasami uzywam niewlasciwych slowek. To moze tez byc efekt bezmyslnego uczenia sie pojedynczych slowek. Teraz brakuje mi tzw. colloquial english i generalnie mam klopoty z poprawnym uzywaniem slowek w zdaniu.
To tym bardziej czytaj jak najwięcej, np. fora, blogi albo brukowce internetowe (ze względu na kolokwializmy), i od razu wrzucaj całe zdanie z nowym słówkiem do supermemo. Podobnie gdy natrafisz na dobry kontekst do już nauczonego słówka - zawsze możesz go dorzucić do elementu w SM.

Informacje na temat tego, czy dane słówko jest formalne lub nieformalne są w słownikach.
Ja serię English-Vocabulary in Use bardzo lubię, ale na wyższych poziomach to wg mnie jest tam całkiem sporo 'bezużytecznych' słówek - tzn. takich które owszem lubią się pojawić na zaawansowanym egzaminie ale często ich się nie użyje w normalnym życiu.

Więc ja bym się skłaniała ku radom Ullak - żeby poczytać jakąś książkę. Jeśli chcesz jednocześnie bardziej czynnie rozwijać słownictwo to po prostu czytać ją z ołówkiem w ręku i podkreślać ciekawe zwroty - właśnie zwroty a nie słowa.

Zależy jakiego słownictwa chcesz się pouczyć, ale jeśli to ma być takie codzienne to ja bym polecała jakąś taką miłą, łatwą i przyjemną książkę dla kobiet - np. powieści Jane Green są napisane takim właśnie współczesnym językiem.
Możesz przeczytać też sobie np. "dziennik Bridget Jones" - na pewno znasz więc będzie się łatwiej czytać, a językowo jest bardzo fajna.
Dzieki za rady:) Juz zaczelam czytac Jane Green (zapowiada sie fajnie), na polce lezy nastepna ksiazka: About a boy. Zamowilam tez serie do slownictwa, poziom upper-intermediate. Moze kiedys zamowie sobie nizszy poziom (jesli spodoba mi sie ta seria). Nie zamowilam najwyzszego poziomu, bo zalezy mi na jezyku uzywanym na codzien.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa