do nauczania angielskiego warto mieć co najmniej CPE albo CELTA, najlepiej DELTA i inne certyfikaty,TOEFL też się w życiu przydaje
Co do tłumaczeń-trzeba złożyć egzamin w zakresie tłumaczeń z danej tematyki i warto się szkolić z zakresu korzystania z CAT.
co do germanistów -warto mieć certyfikaty Goethe Institute,warto zdawać egzaminy tłumaczeniowe i robić studia podyplomowe w tym zakresie.
Co dają egzaminy? Potwierdzenie i weryfikację aktualnego poziomu wiedzy, wiedzę o tym jak wyglądają-co jest przydatne jak chcesz kogoś do nich przygotować.Ja sama przeszłam na własnej skórze wszystkie egzaminy do których aktualnie uczę.Między innymi po to,żeby wiedzieć jakie taktyki na egzaminie są przydatne i jak to wygląda od strony zdającego, choć np.egzamin biznesowy nie był mi pilnie potrzebny.No ale ja mam takie zasady,że jak coś komuś polecam to najpierw testuję na sobie.
Egzaminy uczą też dyscypliny.Ja regularnie staram się weryfikować poziom mojej wiedzy z języków którymi władam bo to mobilizuje do pracy i do tego,żeby stale dbać o to by poziom kompetencji językowej znacznie ci się nie obniżył.Bo utrata płynności i biegłości w języku nawet po studiach filologicznych nie jest niemożliwa.Często tak się dzieje jeśli ktoś sobie po pewnym czasie odpuści.Jeżeli stale nie pracujesz zmniejsza się zasób słownictwa i stopień poprawności.
Egzamin daje satysfakcję,pokazuje jaki jest aktualny rzeczywisty stan twojej wiedzy więc zwiększa twoją wiarygodność np. w oczach potencjalnego pracodawcy.
A tłumacz, co tu dużo mówić,musi uczyć się całe życie bo język zmienia się stale , szczególnie obecnie pod wpływem nowoczesnych technologii i internetu powstaje tyle nowych terminów,że aby dotrzymać kroku ewolucji języka po prostu trzeba się stale dokształcać.Studia to zaledwie początek drogi,tłumacz to przede wszystkim produkt końcowy mozolnego wieloletniego samokształcenia i stałego pogłębiania swojej wiedzy.
Certyfikaty specjalistyczne oczywiście są, w każdym języku,to tzw.language for special purposes -LSP albo language for professionals i tego typu egzaminów i kursów musisz szukać jeśli cię to interesuje.W angielskim jest choćby BULAT czy prawniczy ILEC.