"I had" & "I have had"

Temat przeniesiony do archwium.
Czym różnią się od siebie dwa następujące zdania:
"I had"
oraz
"I have had"

Czy to jest to samo?

Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pierwsze odnosi się do jakiegoś punktu w określonej przeszłości, a drugi ma związek z teraźniejszością i nie ma znaczenia kiedy się wydarzyło w przeszłości.

Poczytaj sobie o użyciu czasu simple past i present perfect.
Dzięki.

Czy to w takim razie oznacza, że:

I had - Ja miałem (ale już nie mam)
I have had - Ja miałem (ale jeszcze mam) ?

Pozdr.
>
>Czy to w takim razie oznacza, że:
>
>I had - Ja miałem (ale już nie mam)
>I have had - Ja miałem (ale jeszcze mam) ?

ŁOPATOLOGICZNIE:
Niekoniecznie. W Past Simple ważne jest, że coś się działo w danym, ściśle określonym momencie. Gdzieś czytałam, że czas ten można określić czasem "policyjnym". Ważne jest, że w danym okresie coś miałeś i nie jest ważne czy teraz masz to jeszcze: w zeszłym miesiącu ktoś otruł Twojego sąsiada. Policja doszła, że Ty kupowałeś truciznę. Podejrzewa Ciebie. Ty się bronisz: "I had some caterpillars last month!" Czyli miałeś jakieś gąsieniczki i nie jest ważne czy masz je jeszcze. Wtedy miałeś, dlatego kupiłeś tę truciznę.
Present Simple określany jest jako ten czas, który ma widoczny wpływ na coś co masz teraz: miałeś gąsieniczki. Wyjadły Ci wszystkie listki na różach. Przychodzi Twoja koleżanka. Pyta się dlaczego te róże takie łyse. Ty odpowiadasz: "I have had some caterpillars for month".

Poczekaj na wyjaśnienia mądrzejszych ludzi. Ja te czasy tak rozumiem. Może jednak się mylę.
Strasznie zakręcone to wyjaśnienie :) Ale to już coś.

Nadal jednak nie wiem kiedy stosować jedno a kiedy drugie :/
TO JA wyłożyła raczej przystępnie (choć napisało jej się Simple zamiast Perfect).
Wyrywasz wyrazy z kontekstu i chcesz żeby ktoś to wyjaśnił jednym zdaniem.

I had – miałem.
I have had – mam od jakiegoś czasu ( ale nie dopisałeś dalszej części zdania).
Np.
I had a car – miałem samochód (kiedyś)
I have had a car since January (for 10 months) – mam samochód od stycznia (od 10 miesięcy).
Chyba że chodzi jeszcze o coś innego, no ale diabli wiedzą o co, bo jesteś nadzwyczaj oszczędny w słowach.
Dzięki za pomoc. Ten przykład z samochodem dużo mi pomógł :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie