Witam,
zapewne terri najbardziej będzie kompetentna odpowiedzieć mi na mój post, choć nie będę ujmował niczego innym osobom, jeżeli będą w stanie konstruktywną odpowiedź zamieścić w tym temacie ;)
Mianowicie, planuję w okolicach następnych wakacji wyjechać na Wyspy.
I po roku pobytu tam chciałbym się postarać dostać na któryś uni z tej listy:
http://www.russellgroup.ac.uk/about.html
I teraz tak - wg mnie mój poziom języka jest w okolicach CAE - jestem w stanie się dogadać bez problemu, jak i rozumieć czytany tekst - co do technicznego angielskiego to głównie w swojej branży [chemia, biologia i pokrewne].
A właśnie chciałbym iść na chemię w UK, bo tu w Polsce studiowałem biotechnologię [na Wydziale Chemicznym].
W związku z czym moje pytania:
1. Widziałem, że poziom wymagany IELTS to 6.5 oraz że alternatywą IELTS 6.5 jest CPE zaliczony na minimum 'C'. W związku z czym, co byście mi mogli polecić, by podnieść się na ten poziom [samemu tu w Polsce i w UK, by za 2 lata być na takowym poziomie] i podejśćdo CPE lub IELTS ??? Czasu wolnego mam sporo [16-23 + weekendy], więc można część z niego tylko na naukę przeznaczyć.
2. Przeglądałem strony tych uni z wyżej umieszczonego linka i widziałem, że odpowiednikiem A-Level była "nowa" matura zaliczona na odpowiednim poziomie.
I tu bym do terri skierował moje pytanie - nie wiesz, czy "stara" matura także będzie uznawana?
To chyba tyle z mojej strony
Pozdrawiam,
Przemo