studia w UK

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

zapewne terri najbardziej będzie kompetentna odpowiedzieć mi na mój post, choć nie będę ujmował niczego innym osobom, jeżeli będą w stanie konstruktywną odpowiedź zamieścić w tym temacie ;)

Mianowicie, planuję w okolicach następnych wakacji wyjechać na Wyspy.

I po roku pobytu tam chciałbym się postarać dostać na któryś uni z tej listy:

http://www.russellgroup.ac.uk/about.html

I teraz tak - wg mnie mój poziom języka jest w okolicach CAE - jestem w stanie się dogadać bez problemu, jak i rozumieć czytany tekst - co do technicznego angielskiego to głównie w swojej branży [chemia, biologia i pokrewne].

A właśnie chciałbym iść na chemię w UK, bo tu w Polsce studiowałem biotechnologię [na Wydziale Chemicznym].

W związku z czym moje pytania:

1. Widziałem, że poziom wymagany IELTS to 6.5 oraz że alternatywą IELTS 6.5 jest CPE zaliczony na minimum 'C'. W związku z czym, co byście mi mogli polecić, by podnieść się na ten poziom [samemu tu w Polsce i w UK, by za 2 lata być na takowym poziomie] i podejśćdo CPE lub IELTS ??? Czasu wolnego mam sporo [16-23 + weekendy], więc można część z niego tylko na naukę przeznaczyć.

2. Przeglądałem strony tych uni z wyżej umieszczonego linka i widziałem, że odpowiednikiem A-Level była "nowa" matura zaliczona na odpowiednim poziomie.

I tu bym do terri skierował moje pytanie - nie wiesz, czy "stara" matura także będzie uznawana?

To chyba tyle z mojej strony

Pozdrawiam,

Przemo
Ty wiesz, którym Uni ja się zajmuję :)
przemo
Nie wiem dokladnie jak stara matura sie liczy. Ale sie popytam, tylko tak za tyg, bo narazie jak wiesz, jestem w Kraku. Czy moze byloby rozwiazanie zdawac 'nowa' mature i dostac 'wspaniale' stopne.
Tak narazie to: staraj sie na poziom CPE w Polsce i w UK, i jak masz czas to szukaj naukowych ksiazek w jez. ang. w twojej dziedzinie i zobacz ile potrafisz rozumiec z nich. Dodam, ze na Unis teraz jest coraz wiecej starszych osob.
Co do Russell Group - napisz ktory Cie interesuje, to cos znajde.
Zdawanie nowej matury raczej mija się z celem, bo jestem już po studiach :)

Co do dziedziny mojego zainteresowania, to stety muszę znać dobrze techniczny angielski w tym zakresie, który podałem, jako że wiele książek tylko po angielsku było, które były zalecane do niektórych wykładów.

A co do uni, na razie tylko na ważniejsze punkty rzuciłem okiem - nie skupiałem się uważniej na tym.

Wieczorkiem przejrzę uważniej stronki tych uczelni i napiszę kolejnego posta :)

Dzięki za info i pomoc :)
a moze z dyplomem mgr dostaniesz sie bez wiekszych problemow na studia MA?
Jakby co, to mgr inż. :)

MA??? Coś nie kumaty jestem dziś.

Tylko wiesz, ja chcę iść na undergraduate [czyli na razie Bachelora sobie zrobić], bo wiem, że istnieje możliwość przejścia podczas dwóch pierwszych lat na Mastera bez problemu, bo program się pokrywa.

A poza tym, ten kierunek nie jest part-time, czyli muszę jeszcze jakoś pracę ze studiami połączyć.

I od razu napiszę, co byście mogli mi polecić do IELTS'a akademickiego ??? :)
Osobiscie polecam TOEFL.
Z moim lamanym angielskim zdalem na 580 pt - rok temu, mysle ze teraz bym osiagnal ponad 620.

TOEFL akceptowalny na kazdym brytyjskim uniwersytecie!

To naprawde prosty egzamin, poprostu specyficzny a wystarczy zrobic 50 przykladowych testow zeby doswiadczyc jak on dziala.
A co do wyboru UNI, no to Edynburg to przepiekne miasto.
Zostal tez wybrany jako najprzyjazniejsze miasto dla obcokrajowcow na calym swiecie.
+ Nizsze wydatki niz w anglii.
"Matura (Secondary School Certificate) at 70% - 80% or above overall, with a minimum of 70% at Advanced Level in 3 subjects including all required subjects as stated in our prospectus.

80% is required where we ask for grade A at SQA Higher/GCE A level.

In addition all applicants are required to demonstrate proficiency in English language, holding one of the accepted qualifications listed or 70% in English Language at Advanced Level in the Matura.

Advanced entry direct into Year 2 of many of our degree programmes is possible for applicants who demonstrate exceptional academic achievement in the EB. Please contact our admissions office for details." - po % widać od razu, że chodzi o nową.

"580 (paper-based) 237 (computer based)" - to minimalne wymogi dla TOEFL'a. To pytanko od razu nasuwające się - ma ktoś jakieśprzykładowe testy oraz jakieś tytuły książek, które by przejrzeć warto ucząc się do TOEFL'a?
MSC, nie MA, oczywiscie.
Czyli chcesz zaczynac odpoczatku? No dobra, ale moze z polskim dyplomem przyjma Cie bez egzaminow (po udowodnieniu znajomosci angielskiego)
Doszukałem się czegoś tutaj:

http://www.bristol.ac.uk/

"Candidates who completed the Matura exam prior to 2005 with grades of 6 or 5, will be considered for admission to the 1st year of our Bachelor degree programmes." - no to maturę mam chyba z głowy w Bristolu :)

Tylko się jeszcze muszę dowiedzieć, jak się ma sprawa polskiego na maturze, bo z tego nie miałem ani 6, ani 5 ;)
Tak, chcęsobie jeszcze fakultet z samej chemii zrobić, bo zawsze mnie chemia interesowała - biotechnologięteż miałem na Wydziale Chemicznym, także podstawy [i to duże] umiem, ewentualnie czysto techniczne niektóre wyrazy musiałbym sobie przetłumaczyć, choć miałem np. angielską terminologię chemiczną na studiach, stąd znam sporo słówek technicznych, poza czytaniem technicznej literatury anglojęzycznej.
I idź tam, bo wiesz, że to dobra uczelnia. :)
http://www.bookcity.pl/19551/EAP_Now_English_for_Academic_Purposes

Mam pytanie o tę książkę - co o niej sądzicie? Może ktoś z Was coś z niej przerabiał? Przyda się, jeżeli planuje sięstudia w UK ???

Znacie może podobne lektury przydatne dla "student-to-be"? :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego