Witam
Jestem przyszłorocznym maturzystą i bardzo potrzebuje zdać maturę z angielskiego na poziomie rozszerzonym z wynikiem 80-90%, a niestety przy moim obecnym poziomie jest to niemożliwe. Może jest to zbyt ambitne, ale jestem odpowiednio zmotywowany do nauki i zrobię wszystko co mogę, żeby to osiągnąć. Może i miałem takich nauczycieli, którzy niewiele wymagali, ale jest też i w tym dużo mojej winy, że nie pomyślałem o tym wcześniej, aby uczyć się samemu.
Najpierw dobrze byłoby określić poziom mojej wiedzy. Uczę się angielskiego od 8lat, ale według własnej oceny nie umiem zbyt wiele. Najgorzej jest u mnie z gramatyką, bo nauka słówek nie przychodzi mi aż tak trudno(chociaż i zasób słownictwa też wypadałoby powiększyć). Znam niby 12 czasów, okresy warunkowe i nie wiem co tam jeszcze, ale jeśli sam mam wybrać jakiej formy gramatycznej użyć to się kompletnie gubię. Chciałem sprawdzić jakimś testem online swój poziom, ale nie wiem jaki będzie dla Was miarodajny.
Na naukę, a może mam nadzieję, że tylko usystematyzowanie mojej wiedzy mam trochę mało czasu, bo ok. 8 miesięcy.
Poszukuję książek/kursów/programów komputerowych, które mi pomogą, ale tyle tego jest na rynku, a ja nie chcę tracić czasu na testy i nie wiem co wybrać i mam nadzieję, że mi pomożecie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdro