jak budować składne wypowiedzi

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytania jak budować zdania złożone, tzn. nie mam problemu jeżeli chodzi o zadawanie pytań czy odpowiedzi krótkie natomiast jeżeli już mam opowiedzieć jakaś historię czy wypowiedzieć się na dany temat to mam problem mylą mi się czasy nie potrafię znaleźć słów.
Czy ten problem przechodzi wraz z podwyższeniem stopnia zaawansowania???
czy może macie jakąś radę jak sobie z tym poradzić jestem na poziomie upper intermediate z gramatyka nie mam problemów z pisaniem także...
dzięki za rady
pozdr
Z tego co tu napisałaś, to widać, że masz poważne problemy z budowaniem poprawnych zdań w języku polskim. Naukę więc trzeba zacząć od języka polskiego.
oprocz braku przecinkow nie zauwazylem innych trudnosci z polszczyzna.
Rada? Cwiczyc budowanie dluzszych wypowiedzi w domu, przed lustrem, przed znajomymi itp.
Od braku przecinków i kropek się zaczyna. Trzeba to zdusić w zarodku wszelkimi możliwymi sposobami :)
nie zauwa,żyłem odnoszę wrażenie że to nie, jest żaden. problem
>jak budować składne wypowiedzi
> z gramatyka nie mam problemów z pisaniem także...

Congratulations! If so then, may be it’s high time you delved into this:

“Noam Chomsky – Syntactic Structures”. (He’s unequivocally and incontrovertibly “the” Stephen Hawking of modern linguistics in my book, although there are some no less prominent grammarians who are at loggerheads over his “Chomsky Hierarchy”) Obviously, you can easily glean his other works on the net outside of the following.
http://fliiby.com/file/770627/gvie84mawq.html

and this : ( google the following title and you’ll have the book on booksgoogle.pl. I recommend you to read it from cover to cover but as if you were reading your favorite detective or romantic story at leisure :))

“Mastering English: an advanced grammar for non-native and native speakers”
By Carl Bache, Niels Davidsen-Nielsen

Enjoy your reading. :))
A czy ja się ciebie pytałam o radę z polskiego.......... widzę że masz braki w rozumieniu tekstu.............
Rada z polskiego była za darmo. Powinnaś się cieszyć i podziękować, bo za darmo to nawet w pysk trudno dostać.
Czegos tutaj nie rozumiem...Jak ktos niema zadnych problemow z gramatyka, to dlaczego nie umie budowac skladnych wypowiedzi, przeciez zdania buduje sie na bazie dotyczacej gramatyki danego jezyka.
>>natomiast jeżeli już mam opowiedzieć jakaś historię czy wypowiedzieć się na dany temat to mam problem mylą mi się czasy

Basically, she hasn't activated her grammar knowledge yet. She might know grammar well when she's writing because she has time to think about it, but when she's trying to speak, she's all confused.

> nie potrafię znaleźć słów.

Same with her vocabulary.
.......... jestem o tyle szczęśliwa że angielskiego czy polskiego ???????? mogę się nauczyć........ w twoim przypadku z kulturą będzie gorzej.....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Zagranica

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie