Z podcastami robiłem w ten sposób, że słuchałem po 2-5 razy w odstępach czasowych, zauważyłem, że za pierwszym razem skupia się głównie na treści i odruchowo pomija pewne wyrazy. Po drugim/trzecim przesłuchaniu miałem znacznie lepsze wyłapywanie wyrazów z kontekstu niż po pierwszym. Z czasem stało się to nudne i zaprzestałem tego w stosunku do większości materiałów, słuchałem tylko raz.
Lubię zmieniać dość często metody nauki, raz są to podcasty, raz radio, raz filmy, raz czytanie książek. Obecne moje nowe pomysły to:
1. kupienie trzech radioodbiorników DAB i umieszczenie w każdym pokoju mojego mieszkania, żeby grały BBC4 non stop (zero muzyki, a dużo ciekawych audycji których często nie ma na podcastach). Do tej pory miałem tylko jeden i włączałem czasami.
2. Fiszki
3. Z fiszek które przerobię będę robił bazę w programie Anki- jest jak sądzę równie dobry jak supermemo a można zsynchronizować bazę z internetem i uczyć się z internetu a co za tym idzie także z komórki. Ma się też większą kontrolę nad odstępami czasowymi (podaje jaki odstęp nastąpi przy danej ocenie) i jest w pełni darmowy a także bazy danych do niego są darmowe współdzielone w internecie.
Oprócz tego będę kontynuował naukę w collegu, oglądanie angielskich seriali z angielskimi napisami i czytanie książek.
Liczę na znaczne postępy w ciągu roku.