Witam
Mam zamiar dopracować (dla siebie, ale co mi tam podzielić się z innymi) angielskie napisy do jednego z poniższych filmów. Czyli poprawić te napisy, które mam ściągnięte z netu, zarówno pod względem językowym jak i dopasować je, aby były idealnie zgodne czasowo z tekstem mówionym (w programie ALLPlayer). Wkurza mnie często, że napisy angielskie w filmach po angielsku (o ile są dołączone oczywiście) różnią się mniej lub bardziej od wypowiadanych tekstów. Ze względu na ograniczenia czasowe może to potrwać nawet do miesiąca. Jest ktoś zainteresowany otrzymaniem takich „perfekcyjnych” angielskich napisów? Wrzucę je wtedy na jakiś ogólnodostępny serwer. Plus napisy w Wordzie do wydruku. Który film wybrać (który sobie życzycie)? Oczywiście jak znajdę go w formacie avi w necie (nie sprawdzałem czy są wszystkie) co nie powinno być jednak problemem. Chodzi o to aby uczyć się języka angielskiego w jak najbardziej przyjemnej i nienudzącej formie, jednocześnie przyswajając dobry akcent. Na chwilę obecną obiecuję napisy do jednego filmu ale jeśli będzie większe zainteresowanie to może będzie kontynuacja.
Ps. Filmy z netu można legalnie ściągnąć jedynie pod warunkiem posiadania oryginału w domu (tzw. kopia zapasowa). Wszystkie z tych dziesięciu filmów były wydane jako dodatek do gazet (lub. tzw. Niezależna kolekcja) i można je dostać tanio na Allegro.
1. American Beauty
2. Angel Eyes (Oczy anioła)
3. Goldfish Memory (Pamięć złotej rybki)
4. Leon (Leon zawodowiec)
5. Mulholland Drive
6. The Amityville Horror (Amityville)
7. The Graduate (Absolwent)
8. The Hours (Godziny)
9. The Others (Inni)
10. The Whole Nine Yards (Jak ugryźć 10 milionów)