W książce "Jak łatwo i skutecznie uczyć się języków obcych" Z. Brześkiewicza (wyd. VI) na stronie 50 autor napisał coś takiego odnośnie fiszek do nauki słów w obcym języku:
"Na drugiej stronie kartki zamiast polskiego słownego odpowiednika możesz sporządzić reprezentujący go rysunek i dzięki temu łatwiej wyobrazisz sobie nawyk myślenia w języku obcym".
Obecnie wybieram rodzaj fiszek z których będę się uczył i przyznam że podoba mi się ten pomysł. Prawdopodobnie dzięki temu zaoszczędziłoby się dużo sił i czasu na niepotrzebne skojarzenie polskiego słowa z odpowiednim obiektem którego dotyczy cała fiszka. Chociaż najłatwiej będzie to chyba zastosować do rzeczowników. Co o tym myślicie? Znacie takie fiszki? Ponieważ na takich kartkach będą jedynie napisy w języku angielskim to może to być produkt międzynarodowy. Przez chwilę szukałem takich fiszek w necie ale znajdowałem przede wszystkim fiszki które obrazek i słowo miały na jednej stronie kartki - czyli rozumiem ze były one przeznaczone raczej dla dzieci.