Ja zawsze bede powtarzac The New English language Course http://www.empik.com/the-new-cambridge-english-course-1-practice-book-with-key-plus-audio-cd-pack-swan-michael-walter-catherine,2507447,ksiazka-p jest super podrecznikiem, zwlaszcza dla rozgarnietych ludzi. Od 13 wzwyz.
Ale do gimnazjum mam tez pozytywna opinie o serii English Explorer. Tam niektore rzeczy sa super, np grammar gps, i filmy video. Zdaje sie, ze sa 3 poziomy i ten 3 juz jest dla uczniow zaawansowanych. I nie jest to ksiazka dla ucznia durnego.
Co do
New English File Pre-intermediate (konretnie wlasnie ten poziom, bo z upper-int uczylo mi sie przyzwoicie) to dla mnie jest to najgorsza ksiazka z mozliwych. Poziom pre-int jest taki na ktorym uczniowie jeszcze nie do konca kojarza czasy, a tam jest tak ze np w jednym module maja naraz czas przeszly i przyszly. I to do uzycia czynnego. Grafika jest kiepska. A do tego sa niedorobki w stylu na jednej stronie notatka 'we dont use be going to with the verb go', a dwie strony dalej jest zdanie typu "I'm going to go". Dla mnie ta ksiazka jest super chaotyczna, a dodatkowe cwiczenia i wytlumaczenia gramtyki na koncu ksiazki z gramatyki tylko dezorientowaly moich uczniow, zamiast pomagac. Innymi slowy, akurat ten poziom z tej serii jest dla mnie synonimem chaosu i trzymam sie od tej ksiazki jak najdalej.