Jakie książki dla ambitnej 13-latki?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie. Piszę tu po raz pierwszy, więc proszę o wyrozumiałość;)

Do tej pory pomagałem w nauce tylko swoim rówieśnikom i nie miałem problemu z wyborem książek. Teraz będę uczył dziewczynkę, która skończyła podstawówkę i za parę dni zacznie gimnazjum. Dziewczyna jest mądra, chce się nauczyć czegoś więcej niż dowie się w szkole. Książki które będzie miała od września są dla niej według mnie zbyt łatwe. Wszystko z nich wie, więc nie ma sensu tego przerabiać, tym bardziej, że będzie to robić w szkole. Dlatego też szukam jakiegoś odpowiedniego podręcznika, na którym można by się oprzeć. Szukałem książek, ale wszystko co widziałem miało opinię książek zbyt łatwych dla gimnazjum, a ona przecież chce się nauczyć czegoś więcej. Ma ktoś może jakiś pomysł, co byłoby odpowiednie?
Ja mam ten sam problem tyle, ze z dziewczyna o rok mlodsza (w tym roku zacznie piątą klasę). Bedzie miala indywidualny tok nauczania z j. angielskiego, bo w tamtym roku przygotowujac sie do olimpiady opanowala praktycznie material gimnazjalny potrzebny do egzaminu na koniec gimnazjum. Zastanawiamy sie nad wiodacym podrecznikiem, razem, bo ja proponuje, a jej musi sie spodobac i tez mam dylemat, jak narazie waham się pomiędzy Challenges 3 a Access 3 (do gimnazjum) i English File Intermediate. A oprocz podrecznika polecam, jako dodatkowe cwiczenia poszerzajace slownictwo: Cambridge- English Vocabulary in Use (Pre-intermediate and Intermediate) + Test Your English Vocabulary in Use tego samego wydawnictwa i English Vocabulary in Use (Elementary) (od tego ostatniego zaczęłyśmy w tamtym roku).
pomylka w tym co napisalam...moja uczennica w tym roku zacznie szosta klase....aha i ten English File Intermediate to do liceum....a Challenges 3 i Access 3 prezentuja material juz powyzej egzaminu gimnazjalnego...daj znac na co sie zdecydowales
W końcu zdecydowałem się na English File Pre-Intermediate. Z poziomu Intermediate sam się kiedyś uczyłem, uważam, że jest świetny, no i mam go w domu. Na pierwszych zajęciach pracowaliśmy z nim, ale jednak zbyt trudny, bo dziewczyna jest bystra, ale nie uczyła się dodatkowo wcześniej. Myślałem, że znajdę coś innego, ale ostatecznie ściągnąłem ebooka poziomu Pre-Intermediate i myślę, że będzie w sam raz. Trochę przerażają mnie pierwsze lekcje z cyferkami, zwrotami typu "my name is..." "i come frome..." itd, ale na szczęście to tylko powtórka podstaw, a dalej można juz czegoś nauczyć;)
Dzięki za odzew;)
A jeśli Twoja uczennica opanowała już w pełni materiał gimnazjalny to New English File Intermediate będzie w sam raz. Bardzo miło wspominam czasy kiedy się z niej uczyłem;)
Ja zawsze bede powtarzac The New English language Course http://www.empik.com/the-new-cambridge-english-course-1-practice-book-with-key-plus-audio-cd-pack-swan-michael-walter-catherine,2507447,ksiazka-p jest super podrecznikiem, zwlaszcza dla rozgarnietych ludzi. Od 13 wzwyz.
Ale do gimnazjum mam tez pozytywna opinie o serii English Explorer. Tam niektore rzeczy sa super, np grammar gps, i filmy video. Zdaje sie, ze sa 3 poziomy i ten 3 juz jest dla uczniow zaawansowanych. I nie jest to ksiazka dla ucznia durnego.

Co do New English File Pre-intermediate (konretnie wlasnie ten poziom, bo z upper-int uczylo mi sie przyzwoicie) to dla mnie jest to najgorsza ksiazka z mozliwych. Poziom pre-int jest taki na ktorym uczniowie jeszcze nie do konca kojarza czasy, a tam jest tak ze np w jednym module maja naraz czas przeszly i przyszly. I to do uzycia czynnego. Grafika jest kiepska. A do tego sa niedorobki w stylu na jednej stronie notatka 'we dont use be going to with the verb go', a dwie strony dalej jest zdanie typu "I'm going to go". Dla mnie ta ksiazka jest super chaotyczna, a dodatkowe cwiczenia i wytlumaczenia gramtyki na koncu ksiazki z gramatyki tylko dezorientowaly moich uczniow, zamiast pomagac. Innymi slowy, akurat ten poziom z tej serii jest dla mnie synonimem chaosu i trzymam sie od tej ksiazki jak najdalej.
a widziałeś kurs english explorer - wydany przez nową erę - jest to nowe wydawnictwo i ostatnio wpadł mi w rękę jak szukałem czegoś na swoje zajęcia dodatkowe - jest zupełnie inny niż to co proponują wydawcy tacy jak longman czy oxford, przede wszystkim wkładka national geographic - do każdego rozdziału przygotowany jest film z którym naprawdę można popracować, nie jest doklejony - jak to już miałem kiedyś okazję przetestować - ale rzeczywiście odpowiada treściom w kursie, natomiast mnie w tym kursie powaliły teksty - dla ambitnej uczennicy naprawdę fajny materiał, koniecznie też sprawdź workbook - fajna konsolidacja tego co znajduje się w książce - oraz materiał dodatkowy - sekcja na ćwiczenie czytania - jestem już po kilku lekcjach na "domowym materiale uczniowskim" i naprawdę samemu chce się czytać - ileż można czytać o brytolach idących do szkoły - powiem Wam tak - sięgam po ten kurs z takim podejściem że text który tam przeczytam wniesie coś nowego w mój światopogląd - i to jest fajne - jak skończę pierwszy unit i dojdę do testów to poinformuje Was o wyniku - natomiast mam problem bo na razie testów nie mam - może jest ktoś kto potrafi pomóc - mam część 2 więc będę wdzięczny za testy do tej właśnie części - może ktoś z Was ma do nich dostęp??
Mnie równiez podoba się pokrewna jakby ksiązka - "Reading Explorer" równiez z National Geographic. A może któraś z części Upstream? Ostatnio wpadła mi w rękę i wydaje się być ciekawa. Nietypowymi ksiązkami do nauki gramatyki jest natomiast seria Grammar in Context z Macmillana.
Moja córka - gimnazjalistka natomiast uczy sie z Click On i chwali sobie .
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Ogłoszenia