Jaka książka do gramatyki na poziomie advanced

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie potrafię znaleźć dobrej książki "dla siebie" do gramatyki angielskiej. Muszę uczyć się wszystkich głupot z poziomu advanced, chociaż w żadnym filmie czy serialu takich konstrukcji jeszcze nie usłyszałem, ale ok- to na bok. Na uczelni używamy Advanced Language Practice: With Key Michaela Vince'a. Niestety dla mnie ona się nie sprawdza- jestem wzrokowcem i potrzebuję kolorów, kresek, schematów, tabelek a ta książka niespecjalnie w to obfituje. Polećcie mi proszę jakieś tytuły.
Bardzo lubię pracować z programami komputerowymi, bo oszczędzają czas (korzystam z Profesora Henry'ego słownictwo)- miałem Profesora Henry'ego do gramatyki, ale niestety poziom materiału jest za niski- nie ma tego, co przerabialiśmy. Przeglądałem też SuperMemo UX Extreme English Grammar and Idioms in Use, ale tam nie ma teorii- tylko ćwiczenia (więc bardziej jako uzupełnienie). A ja potrzebuję, żeby teoria była przedstawiona w sposób interesujący i przystępny dla wzrokowca. Dlatego jeśli znacie inne programy- proszę, napiszcie jakie.
Kiedyś bardzo podobała mi się książka "English Grammar In Use", ale niestety poziom wyższy, czyli "Advanced Grammar in Use", to już nie to samo- znowu suchary, nudne, niezachowujące się w pamięci przykłady.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc! :)
Ja lubie Grammarway ale neisttey najwyższa część to upper. A może zerkniesz na "Grammar in Context - Advanced" z Macmilliana. Niższy poziomy odpowiadają mi, niesttey jeszcze do Advanced nie doszłam.
Też Vince'a... Przeglądam, no i lepiej niż to, czego używamy, ale wiele tematów rozwiązanych w ten sam sposób. Może jestem zbyt wymagający...? Mimo wszystko próbuję dalej :D

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia