Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam o co ci chodzi, bo z przebiegu wątku wynikałoby, że szukasz czegoś unikalnego, a przecież takich książek jest sporo. Wiele samouczków zawiera teksty w języku obcym wraz z ich tłumaczeniem na polski. Chociaż tutaj problemem może być poziom, bo większość takich publikacji jest skierowana do osób początkujących lub średnio zaawansowanych.
To co mi przychodzi na szybko do głowy:
"Mówimy po angielsku" Leon Leszek Szkutnik - tutaj masz same dialogi
"Angielski. No problem" Henryk Krzyżanowski - tutaj są głównie czytanki, kurs składa się z trzech części
W obu podręcznikach masz również wyjaśnienia gramatyczne. W "Angielski. No problem" masz dodatkowo tłumaczenia słówek, zwrotów i ćwiczenia. Ten drugi podręcznik jest wydany w dwóch wersjach: z nagraniami MP3 lub z nagraniami MP3 oraz programem komputerowym. To czy któraś będzie ci odpowiadała zależy od twoich osobistych preferencji. Jeśli chodzi o "Angielski. No problem" to możesz zobaczyć jej zawartość na stronie wydawcy Supermemo (szukaj platformy supermemo net - tam możesz właściwie przejrzeć cały kurs, z tego co wiem w programie jest więcej ćwiczeń, ale czytanki są takie same).
edytowany przez Sunflowergirl: 26 lut 2012