Książka do matury rozszerzonej dla samouka na w miarę wysokim poziomie.

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć, chodzę do 2 klasy LO, nie mam angielskiego rozszerzonego, ale maturę z niego zdaję i liczę na wynik >90% (najlepiej by było ze 100% :D) - potrzebne na studia. Angielski znam dosyć dobrze, słuchany i czytany (oglądam filmy/seriale i czytam trochę książek po angielsku). Nie wiem na jaki procent bym teraz napisał, ale raczej myślę, że byłoby całkiem dobrze (ale nie aż tak dobrze jak chcę).

Ten wstęp po to, żebyście znali mniej więcej mój poziom. Potrzebuję dobrej książki/repetytorium.
jeśli chodzi o repozytorium to polecam Easy Grammar (http://sklep.wsip.pl/produkty/easy-grammar-gramatyka-jezyka-angielskiego-z-cwiczeniami-dla-liceum-ogolnoksztalcacego-liceum-profilowanego-i-technikum-2835/) Publikacja pomocnicza adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych na poziomie językowym średniozaawansowanym. Może służyć pomocą w przygotowaniach do matury na poziomie podstawowym i jako publikacja dodatkowa na poziomie rozszerzonym. Mogą z niej również korzystać zaawansowani językowo gimnazjaliści oraz dorośli.

Gramatyka jest napisana w języku polskim. Układ rozkładówek, z których każda zawiera po lewej stronie teorię i przykłady, a po prawej ćwiczenia - ułatwia korzystanie z książki.
Ćwiczenia mają zarówno charakter strukturalny, jak i prezentują nowoczesne funkcjonalne użycie gramatyki.

Książka jest podzielona na 6 głównych rozdziałów, a w nich na podrozdziały poświęcone poszczególnym zagadnieniom gramatycznym.
Oprócz głównej części zawiera załączniki z zakresu fonetyki, ortografii, różnic między brytyjską i amerykańską odmianą języka angielskiego, a także indeks haseł i klucz do ćwiczeń oraz zestaw tablic z najważniejszymi zagadnieniami gramatycznymi.

Książka jest sprzedawana w komplecie z płytą CD-ROM, na której znajduje się wiele dodatkowych ćwiczeń i testów. Podana cena dotyczy kompletu.
Ja polecam ksiazke Janusz Siuda Gramatyka angielska w teorii i cwiczeniach. Jest w niej wiekszosc zagadnien do matury rozszerzonej
Do rozszerzonej matury polecam: Upstream Intermediate B2, Upstream Upper-Intermediate B2, z repetytoriów chyba najlepsze będzie Matura 2015 Repetytorium. Poziom rozszerzony wyd. Express Publishing. W ogóle polecam książki Virginii Evans, są naprawdę na wysokim poziomie.

»

Business English