Witam,
serdecznie proszę o sprawdzenie tłumaczenia krótkiego tekstu. Dodam, że tłumaczenie ma przede wszystkim zachować sens, a nie stanowić idealną kopię polskiej wersji
Uczniowie, niezależnie od płci, powinni być uczeni w szkole sztuki gotowania. Takie zajęcia przyniosłyby wiele korzyści na różnych płaszczyznach. Przede wszystkim byłoby to pewne urozmaicenie typowego, szkolnego dnia. Takie zajęcia dla większości byłyby czasem relaksu i zabawy co niewątpliwie podniosłoby wydajność nauki w innych dziedzinach. Przy okazji takich lekcji można też wpajać podstawy zasad prawidłowego odżywiania. Zestawienie wiedzy nt przygotowywania różnorakich potraw z podstawową wiedzą nt żywienia mogłoby zaowocować w przyszłości zdrowszym, silniejszym i szczęśliwszym społeczeństwem.
Innym aspektem byłoby zachęcenie do samodzielnego przyrządzania potraw w rodzinnych domach zamiast powielania co raz silniejszego trendu jedzenia na mieście – nawet całymi rodzinami, nawet w dni wolne.
Zwiększenie świadomości dotyczącej pochodzenia, obróbki, wartości pożywienia, a także jego wpływu na ludzki organizm - w pewnym stopniu - przyczyniłoby się do walki z problemem wyrzucania i marnowania żywności.
Oczywiście, od myśli i celu do ich realizacji droga jest długa, ale myślę, że warta wszelkich prób i starań.
____________________________________________________________________
I think that students, independently from gender, should be learned at school the art of cooking. Practicals like these surely could bring many various benefits. First, it would be some diversity in typical, school day. Such classes – for most – will be time of relax and fun which doubtless will raise efficiency of learning on other lessons. Also, it would be great occassion to implanting basics in proper nutrition. Juxtaposition of knowledge in nutrition and way of preparing food will result in healthier,stronger and happier society.
Another aspect would be encouraging to self preparation of dishes in family homes instead of strengthening of stronger and stronger trend of eating out – even with whole families, even on day off.
Increasing of consciousness on origin, processing, value of food and also its influence on human body – in certain level – will contribute to struggle with the problem of throwing and wasting food.
Of course – form thought and goal to its realisation the way is long, but definitely worth of all attempts and efforts..