Parę zwrotów

Temat przeniesiony do archwium.
Mam parę zwrotów. Chciałabym, żeby ktoś mi je sprawdził i wytłumaczył moje błędy w miarę możliwości...

I`m suprised, because I always think that... - Jestem zdziwiona, ponieważ zawsze myślałam, że ...

I reckon that, extreme sports are more dangerous than the car run (czy lepiej drive?).

The most danger is when we doing something irresponsible and we are careless.
- Największe zagrożenie jest wtedy kiedy robimy coś nieodpowiedzialnie i jesteśmy nieostrożni.

I pick out - Wybrać coś (czy może być taki zwrot) czy lepiej I choose ?

Smoking cause cancer and other illness. Smoking kill slowly. People smoke and don`t think about consequences. Effects are "dead earnest" ! - Palenie powoduje raka i wiele innych chorób. Palenie zabija powoli. Ludzie palący papierosy nie myślą o konsekwencja. Efekty są "śmiertelnie poważne".

Driving a car is also dangerous, because for example drivers stressed in traffic . Stress is not good for heart. Drivers drove too fast and make many incident - Prowadzenie samochodu jest także niebezpieczne, ponieważ kierowcy na przykład stresują się podczas korków. Stres nie jest dobry dla naszego serca. Kierowcy jeżdzą za szybko i robią powodują dużo wypadków.

Lot balonem - ?
Skok ze spadochronem ? - jump from plane ???
I`m suprised, because I always 'think' (think to czas teraz. a 'myslalam, to czas przeszly - tutaj potrzeba czasu przesz) that...
I reckon that, extreme sports are more dangerous than 'the car run' (Nie, lepiej ...driving a car)
The most danger is when we ARE doing something irresponsible and we are
careless.
I pick out - czy I choose - obydwa sa ok - ale zalezy kiedy.
Smoking causeS (3os l. poj 'it causes)cancer and other illnessES (l. mnoga). Smoking killS (3os lpoj 'it kills)slowly. People smoke and don`t think about THE consequences. THE effects are "dead earnest" !
Driving a car is also dangerous, because for example drivers GET stressed
in traffic . Stress is not good for THE heart. Drivers 'drove' (nie, tutaj potrzeba czas ter. 'drive') too fast and 'make' (nie, lepiej cause-powodowac) many incidentS (l. mnoga)
skok spadochronem - parachute jump
dziękuje Ci terri !
A jak bedzie :
przeczytałam tekst i jestem zaskoczona
I rode the text and I`m suprised ?
czy lepiej
I have ridden the text and I`m suprised ?
przeczytałam tekst i jestem zaskoczona
I 'rode' (rode to jest czas przeszly od 'ride' a ride to jest 'przejechac sie' ty masz na mysli 'READ' (to read -czytac) the text and I`m suprised?
I have 'ridden' (dobrze by bylo gdybys napisala 'I have ridden a horse' ale nie tekst. 'You read a text'
wiem, niestety zauważyłam też swój błąd.
Pośpieszyłam się z pisaniem. Wstyd mi.
Ale który czas lepszy Past Simple czy Present Perfect ?
I have read the text
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa