okresy warunkowe - sprawdzenie poprawnosci.

Temat przeniesiony do archwium.
Ktoś mi pomoże to rozwiązać? (OKRESY WARUNKOWE), poniżej są moje zaimprowizowane w wielkich mękach odpowiedzi, ktoś sprawdzi ich poprawność? Z góry wielkie dzięki

1.If it (rain) ... tomorrow, we (go) ... out.
odp1: rain's , won't go

2. You (understand) ... everything if you(listen) ... by you weren't listening at all.
odp2: You would have understanded , had listened

3. It's a pity you don't know my brother. If you (know) ... my brother, I'm sure you (like) ... him.
odp3: had known , would liked

4. I hope he will not do it. If he (do) ... he (be) ... punished.
odp4: does , he will be

5. It's your choice but if I (be) ... I (not do) -... that.
odp5: had been , woun't have done

6. He lost the election but he (win) ... if he (be) ... younger.
odp6: had won , would have been

7. I'm really sorry. If I (have) ... this book, I (give) ... it to you but I don't.
odp7: If I had , I would give

8. I'm sorry I'm not with you at the moment. If I (be) ... there, I (help) ... you.
odp8: had been , I would have helped
1.rains
2.would have understood
3.knew, would like
4.ok
5.were, wouldn't do
6.ok
7.ok
8.were, would help
i pozdrawiam...
Zadanie II --
Tutaj może również wystąpić tak zwany Mixed Conditional (tutaj: połączenie Conditional II i III), tj.:

'You would understand everything (now) if you had listened to the teacher.'

W tym przypadku, zdanie warunkowe podrzędne [if you had listened to the teacher] odnosi się do przeszłości (nota bene, nierzeczywistej), a zdanie główne [you would understand everything] - do teraźniejszości charakterystycznej dla Conditional II. Takie zdanie będzie więc oznaczało coś w stylu: 'Gdybyś wtedy posłuchał nauczyciela (a nie posłuchałeś), to TERAZ byś wszystko rozumiał.'

Proszę mnie poprawić, jeśli wygaduje jakieś bzdury.
sza87-
tak na przyszlosc, jak cos przepisujesz - to prosze staraj sie nie robic literowek. Jak sama wiesz, roznice, ktora robi nawet jedna litera w jez. ang. jest ogromna. np. ...2..*have understanded..5. *woun't.
Zadanie VI --

He lost the election but he would have won if he had been younger.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa