proszę o przetłumaczenie
Wybór tematu pracy licencjackiej nie był dla mnie prostym wyborem. Był jednak dużo prostszy niż wybór kierunku studiów, ale trudniejszy niż wybór promotora. Wybierając kierunek studiów wahałam się między rachunkowością a pedagogiką jednak ze względu na to, że skończyłam technikum ekonomiczne wybrałam rachunkowość. Choć przyznam szczerze wciąż myślę o pedagogice. Fajnie by było uczyć kiedyś w szkole np. ekonomii. Jeśli chodzi o wybór promotor tu nie musiałam długo się zastanawiać z osób, które były do wybory bez dłuższego namysłu wybrałam doktor Krystynę Mysz. Wybierając temat pracy zastanawiałam się czy zająć się sprawozdaniami finansowymi, kosztami rozrachunkami czy wynikiem finansowym. Jednak przy pomocy promotor wybrałam sprawozdania finansowe a dokładnie rachunek zysków i strat. W swojej pracy dokonuje jego finansowej analizy na podstawie sprawozdania Poczty Polskiej .Pocztę wybrałam ze względu na to, że od prawie 2 lat pracuję w tej firmie. W pracy zajmuję się obsługą klientów na infolinii oraz rozpatrywaniem reklamacji analizując sprawozdanie firmy chciałam poznać ją troszkę z innej strony, w tym przypadku od strony finansów.
Najtrudniejsze dla mnie w pisaniu pracy jest jej samo pisanie, chodzi o to by zmotywować się i zacząć ją pisać. Jest to dla mnie naprawdę trudne, gdy po 10 godzinach pracy umysłowej przed komputerem i obsłudze klientów muszę zasiąść w domu znów przed komputerem i pisać. Trudne było również zgromadzenie materiałów. Wiele tygodni spędziłam na szukaniu książek i zastanawianiu się, jakie dokładnie informacje powinny znaleźć się w pracy. Po kilku wizytach w bibliotece udało mi się zgromadzić cały materiał. Pierwszym elementem, za który się zabrałam było stworzenie spisu treści.
Moja praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale opisuję wartość informacyjną rachunku zysku i strat. Pokazuję jego istotę, jakie zasady rachunkowości są w nim ujęte oraz formy i metody jego sporządzania. Opisuje w nim również wszystkie elementy oraz segmenty rachunku zysków i strat. Rachunek zysków i strat pokazuje dokonania jednostki w danym okresie. Zawiera istotną informację o rentowności jednostki. Jego istota polega na przeciwstawieniu przychodom ( i zyskom nadzwyczajnym) z różnych rodzajów działalności współmiernych do nich kosztów (i strat nadzwyczajnych), uzyskując w efekcie wynik finansowy (zysk lub stratę) brutto, który skorygowany o obowiązkowe zmniejszenia wyniku brutto (np. podatek dochodowy) pozwala na uzyskanie kwoty wyniku netto za dany okres.
W drugim rozdziale opisuję analizę finansową rachunku zysków i strat. Pokazuję istotę analizy finansowej, dokładnie przedstawiam jej rodzaje: analizę pionową, poziomą, rentowności oraz wskaźnikową. Analiza rachunku zysków i strat daje ogólne pojęcie o sytuacji finansowej przedsiębiorstwa oraz o tendencjach i kierunkach, w których się ono rozwija oraz pozwala na uzyskanie szczegółowych informacji o przyczynach obserwowanych zdarzeń oraz na zbadanie kondycji finansowej przedsiębiorstwa. Informacje, które otrzymujemy na podstawie analizy rachunku zysków i strat służą przede wszystkim do oceny perspektyw firmy na przyszłość.
W ostatnim rozdziale opieram się głównie na sprawozdaniu Poczty a dokładnie na rachunku zysków i strat za okres od 1 stycznia 2010 roku do 31 grudnia 2010 roku, wykazującym zysk w wysokości 98 milionów złotych. Przedstawiłam tutaj charakterystykę badanej firmy oraz sporządziłam dokładną analizę zysku i strat wraz z analizą rentowności.
Mam nadzieję, że moja praca spodoba się Pani promotor jak i całej komisji oraz, że uda mi się skończyć WSB z dobrą oceną. Choć przyznam, że tak do końca nie zamierzam rozstać się z tą szkoła, gdyż chciałabym właśnie naWSB uzyskać tytuł magistra oraz zostać główna księgową.