WHAT’ S YOUR PHOBIA?
Po polsku wymyśliłam tak, pod spodem zamiescilam swoje pewnie mało udolne tłumaczenie.:P
Fobia jest intensywnym strachem lub nienawiścią do czegoś. Boje się zamkniętych pomieszczeń. Medyczna nazwa mojej fobii to klaustrofobia. Mam ją odkąd jestem dzieckiem. Kiedy skończyłam 6 lub 7 lat, pamiętam, że pojechaliśmy do mojej cioci. Kiedy poszłam do piwnicy po sok, zatrzasnęłam się tam. Bardzo się bałam i zaczęłam głośno krzyczeć , ale nikt mnie nie słyszał. Od tamtej pory zawsze bałam się zamkniętych pomieszczeń. Obecnie, kiedy przebywam w zamkniętym pomieszczeniu czuję strach i zdenerwowanie i chcę jak najszybciej uciec z tego miejsca. Moja fobia jest problemem w moim życiu (nawet po polsku głupio brzmi:)) ponieważ boje się jeździć windą (wchodzić do windy), latać samolotem oraz przebywać w małych pomieszczeniach sama, więc poszłam do lekarza. On dał mi wskazówki:
-stopniowo zwiększaj czas przebywania w zamkniętym pomieszczeniu,
-do windy wchodź z przyjacielem, niech opowiada ci coś miłego, aby odwrócić twoją uwagę.
Mam nadzieję, że moja fobia zniknie. Jestem optymistką. Wierzę, że będę mogła kiedyś zostać sama w zamkniętym pomieszczeniu i jeździć windą.
Phobia is an intense fear or hatred of something. I’ am afraid of closed spaces.
The medical name my phobia is a claustrophobia. I have this phobia since I was a child. When I was six or seven years, I remember going with my parents to an uncles’ house. When I went to the basement to a juice I locked in. I was very scared and I loud a shouted, but anybody didn’t hear me. And I since them I’ve always been afraid of closed spaces. Actually (at present?) when I am in a closed spaces I feel fear and nervous and I have to go away very quickly from this places. My phobia is a problem in my life, because I am afraid to enter an the elevator, fly in a plane and be in a small room/space alone, so I went to the doctor. He gaves me simple tips:
- gradually increase the time that you must spent in closed spaces,
- to the elevator you enter with your friend, he must tell you something nice to distract your attention.
I hope so my phobia disappear. I’m optimistic. I believe I will could stay alone in a closed spaces and … in a elevator.
Z góry dzięki za spr i poprawki. Gdyby cos tam zupełnie inaczej bardziej pasowało to proszę się nie krępować:)
pozdrawiam