Hej
Oto tekst rozprawki w j. polskim:
Plusy i minusy pojawiania się w Polskich miastach zagranicznych restauracji
W ostatnich latach w Polsce zaczęły się pojawiać restauracje serwujące potrawy z najrozmaitszych regionów świata. W miastach można przebierać w licznych ofertach menu. Posiłki w zagranicznych latach z roku na rok zyskują na popularności.
Zadajmy sobie jednak pytanie, czy aby na pewno takie zjawisko jest dobre? Czy przez to polska tradycyjna kuchnia nie wygaśnie?
W polskich daniach składniki są nam doskonale znane, receptury przyrządzania potraw przekazywane są z dziada, pradziada. Każda polska rodzina może poszczycić się swoim wyjątkowym i niepowtarzalnym specjałem. W kwestii dań zagranicznych opieramy się na eksperymentach i podglądaniu przedstawicieli danych krajów. Nie przeczę, jest to bardzo interesujące i fascynujące, ale czy dobre?
Bez wątpienia nasz rodzima kuchnia jest smaczna. Wielu obcokrajowców zachwyca się nią. Raz skosztowawszy jedzą tylko ją to końca swoich ziemskich dni. My Polacy jesteśmy już troszkę znudzeni monotonią dań, staję się to przyczyną apatii, zaczynamy wobec tego problemu szukać czegoś nowego, szukamy przygód w odżywianiu się. Przeciwnicy naszej kuchni twierdzą, że jest ona tłusta, niezdrowa i kaloryczna. Nie zapominajmy jedna, że żyjemy w klimacie surowym, gdzie zapotrzebowanie na tłuszcz zwierzęcy jest znacznie większe niż w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Poprzez powstawanie zagranicznych restauracji możemy poznać obce kultury. Choć na moment znaleźć się w najdalszych zakątkach naszej planety, gdzie nigdy nie będzie nam dane się znaleźć. Bez wątpienia zagraniczna kuchnia prezentuje szeroki wachlarz usług, dzięki czemu każdy znajdzie w niej coś dla siebie, podczas gdy w polskiej kuchni m.in. wegetarianie mają bardzo ubogi wybór, praktycznie zero alternatyw. Dzięki jedzeniu i odwiedzaniu chociażby orientalnych restauracji nasze posiłki mogą stać się przygodą, niezapomnianym doznaniem, które będziemy wspominać przez całe życie. Odmienią naszą rutynę wprowadzą zabawę i urozmaicenie w zajęcie z pozoru zwykłe.
Podsumowując, pojawienie się w Polsce zagranicznych restauracji jest bardzo dobre, oczywiście w określonym stopniu. Jeśli by takowe miały zagłuszyć polską tradycję subtelnie pielęgnowaną od stuleci zdecydowanie byłoby to złe. W obecnym stopniu – umiarkowanym stopniu jest to potrzebne i korzystne. Zachęcam wszystkich do spróbowania, chociaż raz czegoś innego. Może warto wybrać się z rodziną na tajemniczo brzmiący obiad, zamienić choć raz rosół, kapustę i schabowy chociażby na lasagne lub sushi.
Z góry dziękuję z pomoc
i pozdrawiam