starszne opowiadanie

Temat przeniesiony do archwium.
cześć.
jak mam zacząć opowiedanie o duchach w czasie present Simple????=]]]
może byc np tak: One night, when creak door Marina open eyes becouse przestraszyła się......
i przy okazji jak jest przestaszyła się???

mam nadzieje że pomożecie

=] niech mnie ktoś naprowadzi
Nie zaczynaj od: One night, bo raczej wtedy raczej czas przeszly.
Zacznij od razu od tego jak widzisz te sytuacje, co sie dzieje, np. Marina budzi sie w srodku nocy, otwiera oczy, slyszy halas za sciana. Wstaje...
To wszystko mozesz napisac w Present Simple.
Przestraszykla sie to czas przeszly, moze lepiej: boi sie : SHE'S SCARED/ FRIGHTENED/ TERRIFIED.
Pamietaj tez, ze Present Simple swietnie nadaje sie do opisu serii krotkich, pojedynczych czynnosci w opowiadaniach, np: podchodzi do okna, upada, wstaje, biegnie, itd.

No to do pisania!
>Nie zaczynaj od: One night, bo raczej wtedy raczej czas przeszly

hmm... 'historical present' oferuje nam wszystko, co moglby nam zaoferowac czas Past Simple, tyle ze nie byoby to takie atrakcyjne, jak jest przy uzyciu Present Simple, lub innych czasow 'present':

One night Marina wakes up in the middle of the night after having heard some strange noises coming from the cellar. There's a moment when she thinks to herself, 'Oh my God! It's Michael Myers.'
Zgadza sie, Engee, ale wez pod uwage, ze kiedy przecietny czlowiek zaczyna myslec o jakiejs historii/ opowiadaniu i zaczyna od "pewnej nocy" lub "pewnego razu", automatycznie przychodzi na mysl czas przeszly.
DZIĘKUJĘ ISTNIEJĄ JESCZE LUDZIE=*
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa