proszę

Temat przeniesiony do archwium.
Co to jest zdrowa żywność

Pojęcie "zdrowa żywność" weszło już u nas do powszechnego obiegu, choć jest ono na typie banalne, że nie oddaje w ogóle istoty sprawy. Szyldy pod którymi sprzedaje się w wielu sklepach kiełki pszenne, płatki owsiane lub kukurydziane, otręby i inne tego rodzaju produkty spożywcze w zasadzie nie mają wartości dla konsumenta. Cóż to bowiem jest "zdrowa żywność"?Na właściwy sens tego określenia składa się naturalna wartość odżywcza danego produktu spożywczego i sposób w jaki on został wyprodukowany, przechowywany i przetworzony, kulinarnie, a następnie wkomponowany w prawidłowy jadłospis. Warto też wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze w swej naturze nie kwalifikują się do miana "zdrowa żywność".
Przeprowadzono badania ankietowe sklepów z różnych miast, oferujących zdrową żywność. Mimo deklarowanej, czy to w nazwie, czy w ofercie handlowej, sprzedaży żywności ekologicznej, tylko połowa (49 %) ankietowanych sklepów miała te produkty stale, 17 %, okresowo (od września do marca). Pozostałe sklepy (34 %) nie miały żywności ekologicznej wcale, bądź sprzedawały produkty z fałszywym "eko", powodując dezorientację konsumentów, którzy w efekcie tracą zaufanie do tego rodzaju żywności.

moze ktoś przetłumaczyć?
Ktoś na pewno może, ale czy ktoś przetłumaczy? Uhmm...
ale tu chodzi o taki prosty klarowny język