Dwóch ostatnich akapitów nawet nie próbowałam tłumaczyć, bo nic by mi nie wyszło:( Z resztą to przed tym też na pewno źle przetłumaczyłam. Mógłby mi ktoś pomóc i prawidłowo przetłumaczyć ten tekst? W zamian mogę każdemu pomóc z rosyjskiego (na maila)
Brama Branderburska jest symbolem zjednoczenia Niemiec. Jest na rewersie niemieckich monet 50-centowych.
Reichstag jest siedzibą niemieckiego Bunderstagu. Za pomocą dwóch szklanych wind można dostać się na dach, gdzie znajduje się szklana kopuła wysokośći 23,5 m.
Podróżując po Berlinie na pewno nie raz zobaczę Siegesaule, ponieważ jest to wysoka kolumna, znajdująca się w centrum. Na samej górze tej kolumny widnieje pomnik Nike. Jej twarz zwrócona jest w strone Francjii, nad którą Niemcy podczas wojny zwyciężyli.
Napewno zajrzałabym również do KaDeWe. Jest to największe centum handlowe w Europie. Już w 1907 funkcjonował jako dom towarowy. To centrum handlowe obejmuje ponad 8000 różnych marek.
Z chęcią obejrzałabym również wieżę telewizyjną. Jest drugą co do wielkości wieżą telewizyjną w Europie. Widok z niej jest zachwycający.
Jako, że przez pół roku byłabym wolontariuszem w Berlinie, najchętniej pomagałabym w schroniskach dla zwierząt. Uwielbiam zwierzęta. Mogłabym dawać im jedzenie i spacerować z nimi. Myślę, ze poznałabym w pracy miłych ludzi.
Przez drugie pół roku chciałabym pracować, najlepiej w jakimś sklepie lub w restauracji. Jest to praca w sam raz dla pełnoletnich osób, które jescze nie zaczęły studiować.
My Gap Year I want to spend in Germany, in Berlin.
Brenderburger Tor is a symbol of United Germany. Branderburger tor is in the reverse german fifty-cent coints.
Reichstag is a seat of german Bundrerstag. With two glass lifts you can get in a roof, where is glass cupola hight 23,5 m.
Traveling around Berlin for certain no one I will see Siegesaule, that is it high column, which is in down town. Uppermost this culumn is an memorial of Nike. Her face is ... to France, which Germans are conquered.
For certain I will looked to KaDeWe. Is it the biggest Shoping Arcade in Europe. Already in 1907 functioned as a Shopping Arkade. This Shopping Arcade have 8000 various marks.
With inclination i should sew televiosion tower. Is it the second as for high building in Europe. Vista with it is wonderful.