jak powiedzieć?

Temat przeniesiony do archwium.
jak powiedziec po ang.: By mówić o pozytywnych stronach małżeństwa trzeba założyć, że jest ono szczęśliwe i normalne.
In order to talk about the positive sides of marriage you should assume that it's happy and normal.
Choć szczerze mówiąc, to bym to powiedział mniej więcej tak:

If you're going to talk about the positive sides of a marriage, you should assume that it's happy and normal.

Aaa i właśnie tam wcześniej powinno być A MARRIAGE.
Dałam to zdanie (angielskie) do przeczytania trzem osobom (2 male 1 female, 25-40 years); każda zapytała co to znaczy "normalne" małżeństwo w tym zdaniu.
I chyba jednak 'positive sides of marriage', a nie '... of a marriage', prawda?
szczerze mówiąc sam się zastanawiałem i przyszły mi na myśl dwie rzeczy:

1. normalne = niepatologiczne
2. normalne = "nie holenderskie"

;)
jednak wracam do 1. swojej wersji :)

CZyli POSITIVE SIDES OF MARRIAGE :)
normalne no wiecie takie bez problemów większych, takie prawidłowe relacje, niepatologiczne
Nudzi mi się dzisiaj :)

Dlaczego "trzeba założyć, że jest ono szczęśliwe i normalne"?

Patologiczne małżeństwo też może mieć pozytywne strony.

Np. żona edukację zakończyła na szkole średniej, nigdy nie pracowała tylko od razu zajęła się rozmnażaniem. Mąż - jedyny żywiciel rodziny. Ona i dzieci całkowicie na jego utrzymaniu, bez niego ona wyląduje w jakimś przytułku. On pracuje, pieniążki grzecznie oddaje jej co miesiąc, nic jej i dzieciom nie brakuje, a że on ją co piątek walnie w szczękę, to trudno. Grunt, że pieniążki są i dach nad głową dla niej i dla dzieci.
If you're going to talk about the positive sides of marriage, you should assume that it's happy and normal...

i dodaj

albo "... I mean...", albo "... in that... " i opisz co rozumiesz pod pojęciem "normal marriage".
Jeżeli to ma byćspeech, to fajny temat :)

Bo najpierw przez 5 minut możesz mówić, co dla Ciebie nie jest małżeństwem normalnym i dlaczego, a dopiero potem przejść do właściwego tematu :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka