Proszę o sprawdzenie tego dialogu - rozmowy dwóch pracowników, którzy spierają się w co ich firma powinna dofinansować - lokalną drużynę hokejową czy szkołę baletu.
A.Hello. Are you watching last hockey our hockey tem?
B. Hi, no…
A. Regret that! What a emotions, what a local colour, what a team spirit!...They played rally good but…
B. But again they lost. I know. They are bottom of the league
A. I took with ice hockey coach after last game. He said that they will need new sports kit – hockey sticks and clothes…Also hockey pitch need renewal. I thought about the engineering company that we work will be sponsored a local hockey group. What do you think about it?
B. I’m afraid , that can’t agree to this now. It is not a good idea. Do You think that investing in the worst team will be profitable? Doubt. We can do something for the culture in this city… I thought such a school of the ballet.
A. Are you kidding me?? Ballet school? Like you to imagine yourself?
B. In this city people want to just easy entertainment watch TV, go to a football match , go to PUB. We can change this. Parents are willing to permit their children to this school. My daughter has work experience and can help us.
A. Will not be willing for this. Hockey game in our country is a beautiful tradition, hockey match are commonly experienced emotions. Here also comes the whole family with children and having fun.
B. Listen to me, I have an idea . At the beginning we can finance the school then parents will pay the same premium for the rental of local. My daughter can guide free lessons.
A. We would like to invest in clothes. Our ads are displayed on hockey kits and billboards on hockey bands. Do you know how many viewers watched the last game???
B. No.
A. 10 000! 10 000 potential customers! Thanks to our help will increase sales figure by 30 %.
B. 30%? Wow a very good result. I guess we are moving in the right direction. How much you want to invest?
A. I think that 25 000 $ in the first year and a next years will increase this amount.
B. For how long you want to sign this contract?
A. Three years at the beginning. If it’s a good cooperation extend contract..
B. hmm could this really is a better hockey than ballet school…
A. If I understand correctly are you accept my point of view??
B. ok. It’s deal.
Żeby nie było wątpliwości co "aotor" ma na myśli zamieszczam też zapis tego dialogu po polsku:
A: Witam. Byłaś na ostatni meczu hokejowym naszej drużyny?
B: Czesć. Nie...
A: No to żałuj. co za emocje, jaka atmosfera, grali naprawdę dobrze ale...
B: ale znów przegrali. Wiem. Są na ostatnim miejscu w lidze.
A: Wiesz że ostatnio rozmawiałem z ich trenerem? Powiedział mi że potrzebują nowy sprzęt kije hokejowe, stroje...Również lodowisko wymaga renowacji. Myślałem że nasza firma w której pracujemy mogłaby dofinansować lokalny hokej. Co o tym sądzisz?
B: Obawiam się, ze nie możem się na to zgodzić. To nie jest dobry pomysłów. Myślisz, że zainwestowanie w najgorsze zespół będzie opłacalne? Wątpię! Możemy zrobić coś dla kultury w tym mieście...pomyślałam np o szkole baletu...
A: Ty chyba zartujesz? Szkoła baletowa? Jak ty to sobie wyobrażasz?
B: W tym miescie ludzie chcą tylko łatwej rozrywki - oglądać TV, iśc na mecz, do pubu..Możemy to zmienić..Rodzice chętnie poślą swoje dzieci do takiej szkoły. Moja córka ma doświadczenie w pracy i może nam pomóc.
A:Nie..nie..to jest poza dyskusją..Nie będzie chętnych na to. Mecz hokeja to są wspólnie przeżywane emocje, dobra atmosfera. Tutaj tez przychodzą całe rodziny z dziećmi i świetnie się bawią.
B: Posłuchaj mnie mam pomysł. Na początek sfinansujemy szkołe baletu potem rodzice będą sami opłacać składki za wynajęcie lokalu. moja córka może za darmo poprowadzić zajęcia.
A: Absolutnie się na to nie zgadzam. Chcielibyśmy zainwestować w stroje. Nasze reklamy pojawią się na hokejowym sprzęcie i bandach na hokejowym lodowisku. Wiesz ilu widzów oglądało ostatni mecz?
B: nie...
A: 10 000!! 10 000 potencjalnych klientów! możemy dzięki temu zwiększyć wyniki sprzedaży nawet o 30 %!!
B: 30%? Wow..to bardzo dobry wynik. Chyba idziemy w dobrym kierunku. Ile chcesz zainwestować?
A: myślę że w pierwsyzm roku 25 ooo $, a w kolejnym zwiększac tę kwotę.
B: Na jak długo chcesz podpisać ten kontrakt?
A: 3 lata na początek. Jeśli będzie dobra współpraca to przedłuzymy...
B: Hmm rzeczywiście może ten hokej jest lepszy niż ta szkoła baletu..
A: jeśli dobrze zrozumiałem akceptujesz to stanowisko??
B: Ok. Its deal.
Z góry dziękuję za pomoc.