pojęcia historyczne

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam do nauczenia sporo wydarzeń z historii Wielkiej Brytanii i wszystkie mam je podane po angielsku a uczyć się historii po angielsku nie mając wcześniej pojęcia "o co tam chodziło" jest trudne tak więc mam wielką prośbę, żebyście przetłumaczyli mi te pojęcia na język polski (myślę, że wszystkie z nich mają polskie odpowiedniki) w ten sposób będę mógł chociaż po polsku poczytać o tych wydarzeniach. Podaje pojęcia:

Act of Succession, Dissolution of the Monasteries, The Black Death, 100yrs war, Supremacy, Synod of Whitby, Bloody Mary and catholicism, Peasants Rebelion, The English Reformation, The War of the Roses, The Civil War, Restoration, Domesday Book, Model Parliament, Declaration of Breda, Bill of rights, The Jacobite Rebelion, Appeasement Policy, Cartists and People's Charter, Cavaliers.

To wszystko. Paru z nich się domyślam, jak "100-letnia wojna" itp ale wolałem już podać wszystkie. Będę na prawdę bardzo wdzięczny i jeśli ktoś by miał ochotę odrazu napisać do tłumaczenia dosłownie jedno zdanie wyjaśniające cóż to takiego było to już się rozupuszcze ze szczęścia :) ale to już tak poza tematem trochę. Z góry dzięki.
Może wstępie skorzystaj z simple english wikipedia. Tam część tych wydarzeń jest opisana prostym językiem, zazwyczaj w kilku zdaniach. Najlepiej uczyć się od razu po angielsku, jeśli będziesz zdawać po angielsku. Jeśli chcesz jednak po polsku, przy haśle z lewej jest lista dostępnych języków, w tym polski.

« 

Zagranica