ALE WTOPA...pomozcie

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani, mam problem. Nie jestem jakimś orłem z angielskiego...i: chciałabym żeby ktoś napisał mi, po polsku, nie jakimiś definicjami, kiedy uzywamy poszczególnych czasów przeszłych...np. te typu \"I have been...\" i \"I had been...\" bo jak przychodzi co do czego to nie umiem ich zastosowac (nie wiem kiedy). No, chyba wiadomo o co chodzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję!!! [email]
Czesc Kasiu!!
Rozumiem, ze chodzi Ci o zastosowanie czasów PRZESZŁYCH, otoz mamy ich kilka, sprobuje Ci w miare lakonicznie objaśnić ich uzycie;

*Simple Past - \"mówi\" nam TYLKO I WYŁĄCZNIE o przeszłosci, (nie ma zadnego związku z terazniejszością), Jesli zobaczysz takie określenia; yesterday, a week ago, four years ago...etc., to znaczy, ze trzeba uzyc czasu SIMPLE PAST
np. He lost his key few days ago.
Oznacza to, ze on zgubił klucz kilka dni temu i nie wiemy, czy go znalazł, czy tez nie. WIEMY JEDYNIE, ZE GO ZGUBIŁ.(i nic więcej naz nie obchodzi:)

*Present Perfect - uzywamy, kiedy dana sytuacja MA związek z terazniejszościa, cos wydarzyło się w przeszłosci i ma skutki w teraźniejszosci,
np Jesli powiem w czasie Present Perfect \"I have lost my key\" to to będzie znaczyło, ze go zgubiłam, i ze go nadal nie mam (to, ze go nie mam, jest skutkiem tego, ze go zgubiłam)

Czasu present perfect uzywamy tez, kiedy mowimy o jakies czynnosci, ktora ZACZĘŁA się w PRZESZŁOŚCI i TRWA NADAL.
NP. Ian lives in London. He has lived there for seven years.
(Ian mieszka w Londynie. On mieszka tam od siedmiu lat)
Ian zaczął mieszkać w Londynie 7 lat temu i mieszka tam do TERAZ (\"akcja\" zaczęła się w przeszłosci i trwa az do teraz)

-------------have done------------->----------------
past now

*Present Perfect Continious - uzywając tego czasu, \"jesteśmy zainteresowani\" samą czynnością, chcemy podkreślic długość trwania czynności wykonywanej. W tym czasie charakterystycznymi słowkami są; \"since i for\"
np. I have been learning English for few years.

*Past Perfect - wyobraź sobie, ze tydzien temu złamałas sobie nogę, jeśli chcesz powiedzieć, ze dwa tygodnie przed tym incydentem ubezpieczyłas się w jakiejs agencji, to uzywasz czasu Past Perfect.
CZYLI COS STAŁO SIĘ PRZED CZYMS INNYM.(Najpierw się ubezpieczyłas, a pozniej złamałas sobie nóżke ===> to jak się ubezpieczasz napiszesz w czasie Past Perfect, a złamanie nogi w Past Simple)

(ubezpieczenie się) (złamanie nogi)

-----had done------------------------>--------------------------|-------
past now

np. The house was dirty. They HADN\'T CLEANED if for weeks.
(Dom był brudny. Nie sprzątali go od tygodni.)
Czyli w przeszłości dom był brudny, a dlaczego? Dlatego, ze wcześniej oni go nie sprzątali.

PS. Mamy jeszcze dwa czasy (Past Continuous & Past Perfect Continuous) .............
Zaznaczam, ze to co wyzej wymieniłam, to nie jest pełne uzycie tych czasów, jest jeszcze pełno róznych \"niuansików\"..
Mam nadzieje, ze to Ci chociaż troszke pomoze i rozjaśni sytuacje:) pozdrufffka serdeczne Kasiu :))
Mała popraweczka;) ;

*
---------------have done---------->-------------------------
past now

*
(ubezpieczenie) (złamanie nóżki)
--------had done------------------------------->----------------------|---------------
past now
A myslalam, ze to moja wina :p wykresik nie chce się wyswietlic poprawnie...... hmmmmmm

*na pierwszym z nich NOW powinno byc pod tym znaczkiem \">\"
*na drugim wykresiku PAST powinno znaleźć się pod tym znaczkiem \">\", natomiast NOW pod tą kreską \"|\"
słowo UBEZPIECZENIE jest umieszczone poprawnie, natomiast ZLAMANIE NOGI powinno znalezc się nad tym znaczkiem \">\"

troszke to zakręcone, mam nadzieje, ze sie skumasz o co chodzi pozdrawiam:)