phrasale, idiomy

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie, moze glupie ale:
czy macie jakis sposob na szukanie w slownikach phrasal verbsów, tzn. ja mam na przyklad takie zdanko: If you don\'t give the children something to do, they\'ll be ................ some mischief.
Co wstawic w kropki? Jest moze jakis slownik ktory by to ulatwial, czy trzeba takie rzeczy po prostu wiedziec, miec intuicje, wyczuwac z kontekstu?
A jak wy robicie? Uczycie sie takich rzeczy na zasadzie: słowo - tłumaczenie, czy np. zapamietujecie jak sie je uzywa, bo spotkaliscie je np. w jakims tekscie.
Mam nadzieje ze na tyle zagmatwalem, ze ktos odpowie :-)
Cheers :-)
mozesz np watwic they \'ll try to do some mischief
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. ^__^

W zdaniu, o którym piszesz, pasuje \"up to\"; to akurat wiedziałam bez sprawdzania. Jednak gdy czegoś nie wiem, a muszę rozwiązać podobne ćwiczenie, biorę dowolny słownik, szukam danego czasownika i cierpliwie sprawdzam wszystkie możliwości: on, up, for, itd., uważnie czytając przykłady. W końcu znajduję tę właściwą odpowiedź, choć nie zawsze. Wyczucie językowe jest tu bardzo pomocne.

Frazali nauczyłam się WYŁĄCZNIE \"przypadkiem\", czytając różne teksty. Tak najłatwiej zapamiętać. Wcześniej kilka razy usiłowałam się zabrać za tradycyjne wkuwanie, ale jakoś nie szło. ^^

Powodzenia!
they\'ll be trying to do some mischief :)
they\'ll be trying to do some mischief :)
>they\'ll be trying to do some mischief :)
to chyba nie moze byc bo to jest zadanie w ktorym trzeba uzyc phrasali :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

FCE - sesja zimowa 2003