Influence przykłady

Temat przeniesiony do archwium.
przerabiam sobie słówka i mam tu pewna niejasnosc :P

mam sloweczko 'influence' i dwa przyklady uzycia:

* influence sth/sb
* have/be an influence or sth/sb

i teraz tak, ten drugi przyklad jest oczywisty, ale chcialem zobaczyc przyklady uzycia tego pierwszego, i ilekroc tego szukalem na necie to glownie pokazywalo przyklady tego drugiego, nawet na Macmillanie.

Moglby mi ktos podac przyklad ? :P
np. What really influenced Sarah to choose a career in the police force?
Such misfortunes shouldn't influence your firm decision to learn more and more English.
Price, but also colour, may influence your choice of a particular product.

etc.
Dziekuje bardzo : > niech Wam Bozia w dzieciach wynagrodzi !

a jeszcze jedno, mam question i w tym przypadku: ask/answer a question; qustion sth/sb; in question; question mark etc.

i to 'question sb/sth', w tym przypadku chyba nie chodzi doslownie o zadawanie pytania ? Moze coś bardziej jak podważać albo zastanawiac sie nad czyms ? W slownikach w internecie tez tej niby prostej formy bardzo nie moge spotkac.
Cytat: xnazy
Dziekuje bardzo : > niech Wam Bozia w dzieciach wynagrodzi !

a jeszcze jedno, mam question i w tym przypadku: ask/answer a question; qustion sth/sb; in question; question mark etc.

i to 'question sb/sth', w tym przypadku chyba nie chodzi doslownie o zadawanie pytania ? Moze coś bardziej jak podważać albo zastanawiac sie nad czyms ? W slownikach w internecie tez tej niby prostej formy bardzo nie moge spotkac.

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/question_3

jak widzisz tutaj question może być użyte jako przepytywać [przesłuchiwać, zadawać pytania] ALBO kwestionować
musisz rozbic te question sb/sth na dwie rozniace sie od siebie pod wzgledem znaczenia frazy:
question sb = ask sb a lot of questions about sth
question sth = express doubts about sth
Temat przeniesiony do archwium.