mowa zależna

Temat przeniesiony do archwium.
1. Don't use your mobile phone in the hospital, the doctor said.
2. Be quiet, chidren! the teacher said.
3. Where are you going on holiday this summer? asked Harry

zapomniale sdopisac odpowiedzi
w pierwszych dwoch mozesz uzyc tell sbd (not) to do sth
w ostatnim nie bedzie inwersji, oczywiscie nie zapominaj o nastepstwie czasow
Dałem te zdania żeby ktoś właśnie do nich dopisał odpowiedzi....

Ja bym tak to zrobił:
1. The doctor said me not to use my mobile phone in the hospital.
2. Teacher said us to be quiet.
3. Harry asked me where I am going on holiday this summer.

Następstwa tu raczej nie będzie.
edytowany przez konrad509: 15 lut 2011
nie oczekuj, ze ktos na pisze odpowiedzi. Po co ktos mialby odrabiac za kogos prace domowa?

Szkoda, ze nie czytasz dokladnie tego, co inni pisza. Napisalem, jaki casownik ma byc uzyty w 1 i 2
nastepstwa czasow nie chcesz, nie stosuj - nie moj problem. jak on to powiedzial dwa lata temu, to tamto lato nie jest tegorocznym latem, jezeli rozumiesz, o co mi chodzi.
"nie oczekuj, ze ktos na pisze odpowiedzi. Po co ktos mialby odrabiac za kogos prace domowa?"

Po to bo zadający nie umie sam zrobić? Jak umiał to by nie zadawał...

Wracając do zadania, czemu "tell" a nie "say"?
W trzecim zdaniu stwierdziłem, że następstwa nie będzie bo jest co prawda użyty czas Present Continuous, ale w celu wyrażenia czynności przyszłej. Ale teraz widzę, że faktycznie to jest źle. Czyli będzie tu Past Continuous?
Cytat: konrad509
"nie oczekuj, ze ktos na pisze odpowiedzi. Po co ktos mialby odrabiac za kogos prace domowa?"

Po to bo zadający nie umie sam zrobić? Jak umiał to by nie zadawał...

Tu większośc chce napisania wypracowania, dialogu itp. Ci, którzy pomagają, nie zarabiają na tym, równie dobrze mogliby czytać ksiązkę i nie przjemować się, że ktoś nie zna angielskiego tak dobrze jak oni. Dlatego jestęsmy wyczuleni na osoby, które nie pokazują, że chcą się uczyć angielskiego, tylko szukają sposobu, jak tu się nie napracować, a mieć odrobioną pracę domową.
Co do 'nie umie' - sam jesteś najlepszy mprzykładem, że umie trochę i potrzebuje tylko pewnych wskazówek

>>Wracając do zadania, czemu "tell" a nie "say"? <<
bo nie mówi się say sbd to do sth

Cytat:
W trzecim zdaniu stwierdziłem, że następstwa nie będzie bo jest co prawda użyty czas Present Continuous, ale w celu wyrażenia czynności przyszłej. Ale teraz widzę, że faktycznie to jest źle. Czyli będzie tu Past Continuous?

tak
Our son goes to the cinema very often. My neighbours told us that ...

Czy tu następstwo będzie normalnie? Bo mi jakoś to 'went' nie pasuje do zdania.

zależy kiedy to powiedzieli, może 20 lat temu?
No ale jak nie wiadomo? To co najbardziej pasuje?

It's the worst film I have ever seen. She said that... - czy dla 'have ever seen' też jest następstwo?
We can go and see the new Men In Blach film tonight. She said that... - Będzie 'She said that they...' czy jakiś inny zaimek lub coś innego?
nastęstwo czasow jest mozliwe wszedzie. Jezeli nie masz kontekstu, to pewnie w cwiczeniu chodzi o cwiczenie zasady nastepstwa czasow, a wiec zamieniaj.
problem z we - jezeli nie wiesz, czy we obejmuje cytujacego te slowa, napoisz they. Mozesz tez porozmawiac z nauczycielem.
A jeśli 'we' obejmuje cytującego?

To nie dla mnie. Ja już do szkoły nie chodzę. Komuś robię ;)
to zostawiasz 'we'.
Jakie dokładnie jest polecenie i dlaczego komuś odrabiasz pracę domową?
Aha. Dzięki.

Rozwiązuję zadania na zadane.pl, a robię to dlatego bo chcę ;)
doceniam szczerośc, ale nie pomagam odrabiać pracy domowej komuś, kto sam nie chce tego zrobić.
>>>Rozwiązuję zadania na zadane.pl, a robię to dlatego bo chcę
ale swiat nie kreci sie tylko z toba na czele, inni ludzie tez powinni sie czegos uczyc i nie czekac na ciebie ze im wszystko zrobisz.
Tez wskoczysz do lozka z zamiane za meza, bo on jest za leniwy ;-)
Temat przeniesiony do archwium.