słownik na PC

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,jaki jest najlepszy słownik na PC,ja bardzo lubię korzystąć z Getionary.pl,ale niestety często potrzebuje słownika offline,wiec zwracam się o was z prośba o podanie jaki słownik (program) jest najlepszy(może być i płatny,byle i był dobry) lub czy jest jakiś podobny do Getionary.pl , z góry dziękuje:)
Witam.

Jeśli chodzi o słowniki pol-ang i ang-pol to zdecydowanie polecam "Słownik angielsko-polski i polsko-angielski PWN" - jest on dostępny także na płytce.

Co do słowników ang-ang to ja od wielu lat korzystam z Longman Exams Dictionary (kupiłam z płytką i korzystam w tej formie) - polecam. Longman Dictionary of Contemporary English też jest OK.

Pozdrawiam

www.alpha-business.blogspot.com
www.alpha-english.pl
Wybór jest prosty. Wystarczy spojrzeć na fakty. Słownika PWN nie znam. Ze słowników pol-ang, ang-pol, wybrałem Longman Słownik Współczesny bo słownik ten na PC (z systemami Windows) jest dodatkiem do jego wersji papierowej. Jest to pierwszy w historii polskiej leksykografii słownik całkowicie oparty na komputerowych korpusach tekstów. Ma 66 500 słów i wyrażeń, 58 000 autentycznych przykładów użycia języka w kontekście, 21 000 najczęśniej używanych idiomów i zwrotów. Kupiłem używany, za nie więcej niż 50 zł na Allegro (odbiór osobisty).
edytowany przez Tommyek: 26 lut 2011
Na poziomie zaawansowanym (z dwujęzycznych) najlepsze są Wielki Słownik PWN-Oxford, który zawiera w sumie ok. miliona haseł, znaczeń, związków wyrazowych, fraz i idiomów, a także słownictwo specjalistyczne oraz Słownik Fundacji Kościuszkowskiej. Ten drugi jest wprawdzie słownikiem angielszczyzny amerykańskiej, ale uwzględnia też inne odmiany angielskiego. Jest trochę uboższy niż PWN-Oxford, ale już wielokrotnie znalazłam tam potrzebne mi słowa, zwroty lub znaczenia, których nie było w słowniku PWN.

Longman Słownik Współczesny to słownik na poziomie średniozaawansowanym, w porównaniu z dwoma wspomnianymi przeze mnie wcześniej słownikami, jest co najwyżej ubogim krewnym.

Z jednojęzycznych obecnie najwyżej cenię Oxford Advanced Learner's Dictionary, moja miłość do Longman Dictionary of Contemporary English jakoś ostygła, choć oczywiście jest to bardzo dobry słownik na poziomie zaawansowanym.