modal verbs once again

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Normalnie bym o to nie pytał, ale w książce w poniższym zdaniu w odpowiedziach możliwe jest tylko 'might' i 'may'. Moim zdaniem możliwe jest tam też 'could' - nie wiem dlaczego 'could' miałoby nie móc tam być... tj.

Rephrase the following sentences in as many ways as possible.
1. Perhaps he will be home soon.
He.........................................
ODP: He could/might/may be home soon. (wg. mojej ksiązki could nie może być????)

2. It is likely we will go shopping this afternoon.
We........................................
ODP: We could/might/may be shopping this afternoon (i znowu wg. odpowiedzi 'could' nie może być)

Kto tu ma racje książka czy ja?
Dzięki...
ksiazka.
dzięki, ale dlaczego? Przecież jeśli coś jest możliwe teraz lub w przyszłości to można uzywać tych cz. zamiennie, tj: could/might/may - przy czym could jest bardziej neutralny co do przekonania. Czy można prosić o jakieś wyjaśnienie?
e.g. He could/might/may come late.
edytowany przez calf: 08 paź 2011
niestety, ale ksiazki nie zawsze oferuja pelny wahlarz mozliwych odpowiedzi w kluczu; byc moze jest to unit, w ktorym przerabiasz tylko may i might
jest jeszcze inna strona tego zagadnienia - could jest na ogol przypisywane do czegos, co jest mozliwe do wykonania; may i might do przypuszczania, ze cos sie dzieje lub wydarzy
Cytat: calf
Przecież jeśli coś jest możliwe teraz lub w przyszłości to można uzywać tych cz. zamiennie, tj: could/might/may - przy czym could jest bardziej neutralny co do przekonania. Czy można prosić o jakieś wyjaśnienie?
e.g. He could/might/may come late.

could jest zwykle używane do wyrażania prawdopodobieństwa w teraźniejszośći lub przeszłości a nie przyszłośći, dwa podane przykłady dotyczą przyszłośći.
Cytat: karinalukasz
could jest zwykle używane do wyrażania prawdopodobieństwa w teraźniejszośći lub przeszłości a nie przyszłośći, dwa podane przykłady dotyczą przyszłośći.

ale przeciez zdanie It could rain tomorrow jest przewidywaniem tego, co dotyczy przyszlosci, i jest poprawne
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa