having

Temat przeniesiony do archwium.
w filmie when harry met sally jest słynna scena udawanego orgazmu, po czym jakas starsza pani mówi: i want what she's having.

jak to sie ma do abstrakcyjnego czasownika have - tu w sensie posiadać , mieć nie powinno byc gerund
naprawdę mozna posiadac orgazm na stałe?
No to już wiesz, dlaczego tam jest Continuous
młodsza pani is shooting off, starsza pani chce what the younger one is having , to co teraz przezywa tak, she wants to go over the mountain too.

>>tu w sensie posiadać , mieć nie powinno byc gerund
to nie jest gerund tutaj , nie wszystko co ma koncowke -ing jest gerund
edytowany przez savagerhino: 21 lis 2011
Niektóre czasowniki są zarówno STATYCZNE i DYNAMICZNE. Abstrakcyjne zaliczają się do statyczych, ale nie wiem czy akurat have jest abstrakcyjny:). Have jako statyczny to posiadać, a having wystepuje w aspektach ciągłych (te "czasy" z continuous w nazwie) w takich konstrukcjach jak have + rzeczownik, np. I'm having a bath (kąpi się) , having an orgasm (przeżywam orgazm??), a sauna (korzystam z sauny), a shower, a bath, a meal, a drink, breakfast, a look, a break, a cold (jestem przeziębiony - chociaż, tu nie jestem pewien czy z chorobami można używać continuous)

To tyle co wiem. Pewnie jest więcej zastosowań have w "czasach" ciągłych.
edytowany przez Tommyek: 22 lis 2011
z chorobami nie mozna uzywac continuous
Cytat: bery14
w filmie when harry met sally jest słynna scena udawanego orgazmu, po czym jakas starsza pani mówi: i want what she's having.

jak to sie ma do abstrakcyjnego czasownika have - tu w sensie posiadać , mieć nie powinno byc gerund

Jeśli chodzi o ścisłość, to have znaczy tu jeść: ta pani chce zamówić u kelnerki to samo co Sally (licząc na taki sam efekt)
a ja myślę, że to gra słów, dwóch znaczeń.
No w sumie tak.
Temat przeniesiony do archwium.