Znaczenie zdania z osobą nieznanej płci oraz "them".

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam dość dziwny dylemat. Proszę o pomoc.

Otóż gram w pewną grę po angielsku.

Co znaczy zdanie: IF YOU DON'T SEE A FRIEND, YOU'VE ALREADY SENT THEM A GIFT TODAY?
Chodzi o to, że A FRIEND jest liczba pojedynczą i chodzi o jednego przyjaciela jak rozumiem. Natomiast później występuje słowko THEM, które jak czytałem używane jest w mowie potocznej jako zamiennik do "SHE OR HE", gdy nie znamy płci danej osoby. Przeczytałem też, że jest uważane za domenę ludzi wykształconych. Wydawałoby się wszystko jasne, ale...

Tu nasuwa się pytanie. Czy jest możliwość, aby w tym wypadku IF YOU DON'T SEE A FRIEND mogło oznaczać "jeżeli nie widzisz przyjaciół/ani jednego przyjaciela"? Czy może dotyczyć jedynie 1 osoby?

Równie dobrze można by było odebrać THEM jako po prostu ICH, liczbę mnogą, a nie w znaczeniu HE OR SHE.

Mam dylemat, ponieważ w tej grze stają się niewidoczni wszyscy znajomi po przekroczeniu pewnego limitu, a nie pojedynczo, czyli mogłoby chodzić o wszystkich, ale myjące jest A FRIEND.

Czy IF YOU DON'T SEE A FRIEND, YOU'VE ALREADY SENT THEM A GIFT TODAY mogłoby odnosić się do wszystkich znajomych, a nie jednego? W sumie użyta jest forma PRZYJACIEL, NIE PRZYJACIELE. A może forma przecząca coś zmienia? Czy THEM ma nam mówić, że nie widzi się żadnego z nich, czy po prostu jako "SHE OR HE"?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Ja raczej byłbym za 1 przyjacielem i THEM jako HE OR SHE, czyli nie znamy płci znajomego. Ale gra odnosi się mimo tego zdania do wszystkich na raz. Więc może IF YOU DON'T SEE A FRIEND, mówi, że żadnego z nich nie widzę?

Ogłupiałem, ale musiałem napisać, bo nie usnąłbym. Mam nadzieję, że mocno nie namieszałem. Dziekuję z góry za pomoc. Będę ogromnie wdzięczny, jeżeli ktokolwiek rozwieje moje wątpliwości. :)
tu chodzi o jednego przyjaciela: jezeli nie widzisz ktoregos ze swoich znajomych, to znaczy, ze dzis juz wyslales jemu/jej prezent.
gdyby 'them' mialo znaczenie liczby mnogiej, wczesniej trzeba by bylo napisac 'if you don't see your friends'

Mozesz isc spac :-)

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę