Która forma jest poprawna ?

Temat przeniesiony do archwium.
How did they discover your talent czy how they discovered your talent ? Czy obie ?
pierwsze pytanie jest okay; drugie zdanie jest rowniez poprawne, ale w innym kontekscie, np. jako tytul paragrafu opisujacego fakt odrycie twojego talentu
czyli jeśli kogoś pytam to nie można użyć how they discovered your talent bo to będzie niepoprawne?
to znaczy sie, obie formy sa poprawnymi pytaniami

pierwsze, How did they discover your talent? zapytasz w normalnych okolicznosciach
drugie, mozesz uzyc w sytuacji, keidy np. niedowierzasz temu, co uslyszales, albo po prostu nie doslyszalec, wtedy powiesz How they discovered your talent?, ze wznoszaca sie intonacja calego pytania

zdanie How they discovered your talent (nie pytanie, czyli bez pytajnika na koncu), moze byc uzyte w kontekscie, o ktorym pisalem wyzej
Ok, dzieki.
nie wiem, na jakim poziomie zaawansowania jestes, ale jakbys chciala czegos sie w tym temacie dowiedziec wiecej to pytania tego drugiego typu nosza fachowa nazw declarative questions
Mój poziom to takie B2/C1, ale pytałam bo toczyłam spór na pewnym forum na temat poprawności obu zdań i już sama się pogubiłam dlatego wolałam spytać jeszcze kogoś. Nie wiedziałam, że takie pytania się nazywają declarative questions, człowiek się całe życie uczy ;d Zaraz sobie poczytam.
to niezle, jak na poziom, o ktorym piszesz, toczyc spory z innymi - mialas racje co do tego, ze oba sa poprawne, ale musza byc osadzone w odpowiednim dla siebie kontekscie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia