witam
nurtuje mnie pare rzeczy odnosnie czasu przeszlego mianowicie:
1) jesli zalozmy spotyka sie 2 gosci i jeden mowi do drugiego byles na festiwalu szermierki ? (np ;p ) a drugi odpowiada nie bylem.
I chodzi mi o to ze np teraz jesli zalozmy ze w tej miejscowosci gdzie oni byli i gadali kazdy slyszal o tym festiwalu i dajmy na to ze wiadomo bylo ze byl on np wczoraj, ale przy pytaniu nie zaznaczyl ten ktos czy byles WCZORAJ na festiwalu czyli (bo wlasnie nie wiem czy to dobrze rozumuje) bo z punktu widzenia gramatyki pyt i odp powinna byc w present perfect tak? bo nie ma odniesienia do konkretnego momentu w przeszlosci. ale z drugiej strony dla rozmowcow wiadomo bylo ze ten festiwal byl wczoraj wiec nie musial tego podkreslac ale czy tez w tym wypadku od razu powinien zastosowac past simple? czy jak to jest? :)
2) i kolejne pytanie jesli np jest to samo zdanie
-Czy byłes na festiwalu?
-Nie, nie byłem.
ale dajmy na to ze takie cos jest na tescie i nie wiadomo o co chodzi tak jak wczesniej np to wymyslilem tak teraz nie ma zadnych wiecej innych inf tylko trzeba to poprawnie przetlumaczyc.
to jak to powinno byc?
Nie chodzi mi o tlumaczenie samo w sobie nawet tylko o czas konkretny jaki by trzeba uzyc.
3) czy moze byc np takie pytanie : Were you at school yesterday? czy to jest poprawne? :P
4) teraz jeszcze jedno pytanie tylko zaobrazuje to zebym mial pewnosc ze sytuacje bedzie jasna :
załóżmy ze jest syn i mama w domu mama w kuchni syn w pokoju obok i syn rozbil wazon i mama przychodzi i pyta co sie stalo i syn mowi ROZBILEM WAZON.
I czy powinien powiedziec to w present perfect bo liczy sie skutek np? ale za to by nie pasowalo to ze czas nie jest sprecyzowany bo teoretycznie w samej wypowiedzi rzeczywiscie nie jest ale w rzeczywistosci wiadomo wlasciwie co do minuty co to sie stalo i kiedy w przeszlosci, bo syn rozbil i mama od razu przyleciala lecz noo konkretnie w zdaniu to nie bylo zawarte no i jak to powinno byc? :( :P. czy tez wlasnie present simple.??
a inna sprawa jeszcze tak teraz mi sie nasunela mama powinna zapytac w czasie pat simple czy present perfect bo znow ja to rozumuje tak ze nie ma odniesienia do przeszlosci konkretnej daty czasu tylko samo pytanie co sie stalo,i jeszcze sie skutek moze by liczyl (tak?) bo cos huknęło moze podłoge porysowało czy cos... lecz znowu kurde z drugiej strony dla samych rozmowcow wiadomo ze to bylo przed chwila wiec past simple?
nie moge pojac tych czasów :(((
dzieki za odpowiedz :P