PILNE LIST DO ZNAJOMYCH

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |
Cześć potrzebuje pomocy w napisaniu listu po ang do znajomych w angli uwzględniająć poszczególne pkt:
1.zapytać co u nich słychać
2.złożyć życzenia świąteczne
3.opowiedzieć że studiuje, że mam pierwsze egzaminy w grudniu i mam nadzieje ,że je zdam
4. że się zaręczyłam i planuje ślub w przyszłym roku
5.że często o nich myśle i brakuje mi ich
6.i jakieś zakończenie listu
Z GÓRY DZIĘKUJE
edytowany przez basiulek27: 20 lis 2012
nie potrzebujesz pomocy, tylko szukasz frajera, ktory odrobi za Ciebie prace domowa.

Napisz to samodzielnie, ktos poprawi.
nie szukam frajera przez parę miesięcy pracowałam w Danii gdzie opiekowałam sie starszą Panią. Obiecałam ,że bedę czasem pisać nie znam na tyle dobrze ang żeby napisać bezbłędny list.
to napisz niebezbłędnie
nie potrzebuje głupich komentarzy jeśli nie chcesz pomóc to nie pisz bo nie po to prosze o pomoc żeby ktoś głupio komentował. Ciesz się że znasz na tyle anglielski,że możesz swobodnie pisać bo ja nie miałam takiej okazji.
masz znajomych w Anglii, ale piszesz do starszej pani w Danii
nie jestes w stanie pisac po angielsku, ale mas zznajomych, ktorzy nie mowia po polsku. W jakim jezyku sie zaznajomiliscie?
Minela godzina, a Ty nic nie zrobilas, zeby sobie pomoc.
ona jest z pochodzenia angielką porozumiewałam się po ang ale nie znam na tyle żeby ten list napisać
skoro odrobilas komus zadanie domowe, to mozesz sama napisac ten list, ale nie wklejaj go tutaj, bo nikt powazny tego nie poprawi.
Dear Fran and Bob
How are you. I hope you're well. I'm writting because I would like to wish you a Merry Christmas and I hope that you have a joyous time with your family.

nie wiem jak mam dalej pisać bo nie chce żeby ten list był banalny jak w podstawówce. Chciałabym zmienić początek ale nie wiem jakie słowa mogę użyć.
Cytat: basiulek27
nie szukam frajera przez parę miesięcy pracowałam w Danii gdzie opiekowałam sie starszą Panią. Obiecałam ,że bedę czasem pisać nie znam na tyle dobrze ang żeby napisać bezbłędny list.

Rozumiemy, lecz musialas jakos sie tam dogadac. Musialas poslugiwac sie jakos jezykiem, poprawnie, niepoprawnie, ale jednak:P
to jest list prywatny, wiec musi nawet wygladac odrobine banalnie. to jest jedna z głownych cech listu nieformalnego...
Cytat: ethan123
to jest list prywatny, wiec musi nawet wygladac odrobine banalnie. to jest jedna z głownych cech listu nieformalnego...

Yes, but pay attention to whom he is to write. That person might be a septuagenarian. Then, on no account should you write it in a very informal style...
czyli mam rozumieć ,że początek może być?
jesli ta 70-latka jest moja znajomą to dlaczego ma nie pisać nieformalnie? Wiem, że na pewno chodzi Ci o szacunek, ale na pewno nie pisałbym aż tak formalnego słownictwa. :)
czyli mam rozumieć ,że początek może być?

basiulek kochany nasz@

Tylko jeden tyci blad: writing (jedno 't').
Joyous - an advanced word:).
Cytat: ethan123
jesli ta 70-latka jest moja znajomą to dlaczego ma nie pisać nieformalnie? Wiem, że na pewno chodzi Ci o szacunek, ale na pewno nie pisałbym aż tak formalnego słownictwa. :)

Racja. Nie znam relacji miedzy nimi. No i co to znaczy znajoma, dlatego dopisalem do 'informal' 'very'.
joyous moze byc w tym kontekscie - jezyk formalny, jak chciala autorka.
joyful, , superb,etc
jak moge napisać że chłopak mi się oświadczył?
mogę zostawić to słówko joyous czy nie?
zostaw joyous
oswiadczyc sie - propose to sb
Dear Fran and Bob
How are you. I hope you're well. I'm writing because I would like to wish you a Merry Christmas and I hope that you have a joyous time with your family.
I'm studying and I have my first exam on December. I hope to pass it.ma być it czy nie?
My boyfriend propose to me/dziwnie to brzmi może lepsze I'm getting married next year
a jak moge powiedzieć że się zaręczyłam
in December
ma byc it
propose - w zlej formie no i present perfect

my boyfried and me have got engaged
Get engaged /jest w slowniku. Sprawdzilem/
Cytat: fui_eu
Get engaged /jest w slowniku. Sprawdzilem/

Czy autorka zrozumie ironię?
I only hope.
my boyfriend has propoded me and we're getting married nex year może być?
ha ha bardzo zabawne już nie bądz taki dowciapny
my boyfriend has propoded me and we're getting married nex year może być?

proposed to me, next. Moze byc.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |