wielka prosba.. blagam wytłumaczCIE mi to jakoś łopatologicznie, bo za cholere nie potrafie tego pojąć ; "Ważne jest zrozumienie różnicy między użyciem Present Perfect a Present Perfect Continuous. Kiedy chcemy podkreślić skutek - użyjemy Present Perfect." oraz "Uwaga! Present Perfect Continuous używamy także jeśli czynność się skończyła, ale są widoczne i odczuwalne jej skutki:" ze str ;
https://www.ang.pl/gramatyka/czas/present_perfect_continuous/zastosowanie
czym do cholery rozni sie ten skutek w PP i PPC ? znalazłam jeszcze cos takiego , present perfect continious-stosujemy gdy trwająca przez jakiś okres czasu czynność lub wydarzenie przeszłe wlasnie sie zakonczylo i widzimy tego rezultaty, np ; "I'm tired because I've been playing tennis." granie w tenisa to ta czynność właśnie
a PP - zakończone zdarzenie, gdzie są obecnie widoczne rezultaty ; "I've booked tickets" - czyli ; zarezerwowałem bilety, wykonałem jakas tam czynnosc, i rezultatem jest to, ze mam te zarezerwowane bilety, dobrze ja to rozumiem o to tutaj chodzi ?
ale rownie dobrze do tej definicJI z PP moge przepisac to zdanie o tenisie.. bo tez jest jakies zdarzenie w ktorym jest widoczny rezultat