chyba zawsze: policzalne experience oznacza przeżycie, konkretną sytuację, w której ktoś doświadczył uczuć religijnych/duchowych.
Niepoliczalne oznacza doswiadczenie, ale jak mozna mieć 'doświadczenie duchowe/religijne'?
Hrasna
02 lip 2013
No właśnie to mnie gryzie, bo w tekście, który poprawiam, a jego autorem jest ksiądz, jest dużo ,,religious experience'' bez ,,a'' przed nim, i mam dylemat, poprawiać, czy zostawić w spokoju...
Przykład z ,,a'': ,,What, or who, is experienced by a man in a religious experience?''
Przykład bez ,,a'': ,,various forms of human religious experience''.
Tu z kolei traktowane są jako plural: ,,study the religious experiences of people ''
Hrasna
02 lip 2013
Chociaż to mogą być akurat złe przykłady, no ale trudno. Wszystkich nie będę wypisywać;P
wszystko dobrze
przyklad 1 zgodny z moimi wyjasnieniami
przyklad 2 brak przedimka w wyrazeniach typu 'a kind/sort/form/type itp. of X', gdzie X jest policzalne
przyklad 3 - jak cos jest policzalne, to ma liczbe mnoga, co chcesz?
jest jeszcze taka definicja:
experience, n.
b. In religious use: A state of mind or feeling forming part of the inner religious life; the mental history (of a person) with regard to religious emotion.
(OED)
wydaje sie nie byc to pojedynczym zdarzeniem/okolicznoscia kiedy osoba doswiadcza 'kontakt' z np. duchem w sensie religyjnym. Chyba jest tez definicja tego zwrotu w zakresie psychologii. Ale moze sie myle.
Pierwsza część tej definicji pasuje do policzalnego użycia experience, ponieważ jasne jest, że nie chodzi tu o zdarzenie obejmujące interakcję ze światem zewnętrznym, ale o przeżycie wewnętrzne.
Druga część definicji jest dla mnie zagadkowa i wskazuje na użycie niepoliczalne: the mental history, czyli jakby the totality of experiences
savagerhino
02 lip 2013
mnie zasrtanawia jeszcze druga definicja z Britannica zaczynajaca od 'In the second case,,
p.s. >>the totality of experiences
tak, jakby cos podobnego w zakresie z tej drugiej "..... but rather to the apprehension of a quality of holiness or rightness in reality or to the fact that all experience can be viewed in relation